dinsdag, 29. september 2009 - 13:57

Acht jaar gevangenisstraf en tbs voor moord Maartensdijk

Maartensdijk

Een 24-jarige man uit Veendam is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging wegens moord op een man uit Maartensdijk in februari dit jaar. De rechtbank achtte bewezen dat de Veendammer het slachtoffer eerst heeft geprobeerd te wurgen en daarna met messteken om het leven heeft gebracht.

De rechtbank baseerde het bewijs op verklaringen van de man bij de politie en de rechter-commissaris, die hij later weer introk. Daarnaast heeft de man gedetailleerd over de moord verklaard tegen een vriend en zijn broer. Uit die verklaringen blijkt daderkennis.

De man heeft op de terechtzitting twee weken geleden niet verklaard over zijn motief. De advocaat van de verdachte zei tijdens de zitting dat er bij de verdachte sprake moet zijn geweest van zogenaamde psychische overmacht. Dit zou betekenen dat de verdachte niet strafbaar is. De verdachte is in het verleden slachtoffer geweest van seksueel misbruik. Er zou een enorme woede-explosie bij hem hebben plaatsgevonden toen het slachtoffer sprak over zijn plannen om zijn overbuurjongetje seksueel te misbruiken, waarbij verdachte werd herinnerd aan zijn eigen misbruik.

De rechtbank verwierp dit verweer. Hoewel de omstandigheden die de raadsman aanvoerde de reden van het contact zijn geweest tussen dader en slachtoffer is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden dat verdachte redelijkerwijs niet meer anders kon dan het slachtoffer van achteren aan te vallen, hem te wurgen en vervolgens te bewerken met een mes. De rechtbank heeft hierbij ook meegewogen dat de verdachte vaker bij het slachtoffer is geweest om specifiek over zijn gedachtegang met betrekking tot zijn vermeende pedofilie te spreken en dat de verdachte zelf geen slachtoffer is geweest van de man die hij uiteindelijk om het leven bracht.

De veroordeelde man is verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank legde naast een gevangenisstraf van 8 jaar de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op om voldoende waarborgen bieden dat de verdachte niet in herhaling zal vallen.
Provincie:
Tag(s):