woensdag, 29. juli 2009 - 9:54

Achtervolging over het water met hoge snelheid

Drachten

De politie heeft dinsdagavond op de Steven een 41-jarige schipper van een snelle speedboot uit Opeinde na een wilde achtervolging aangehouden. Tijdens de achtervolging werden zeer hoge snelheden gehaald.

Vandaar dat de speedboot, die man maandag net had gekocht, in beslag werd genomen. De schipper bleek ook onder invloed van alcohol te verkeren.

De man voer dinsdag aan het einde van de middag met zijn gezin in een speedboot over de Wijde Ee nabij Burgum. De bemanning van een politieboot zag de speedboot met hoge snelheid aankomen. Op het Prinses Margrietkanaal kreeg de 41-jarige schipper dan ook een stopteken. Hij negeerde dit stopteken en ging er vandoor in de richting van de Burgumermar.

Inmiddels voer er een andere politieboot op de Burgumermar in de richting van het Prinses Margrietkanaal. Deze politieboot werd bijna geramd door de schipper uit Opeinde. De man trok vervolgens zijn gashendel open en met hoge snelheid ging hij er vandoor.

Beide politieboten hadden inmiddels de achtervolging ingezet. Tijdens deze achtervolging konden de politieboten de snelle speedboot met veel moeite bij houden. De vluchtende schipper heeft vermoedelijk op enkele stukken tegen de 100 kilometer per uur gevaren, een overschrijding van maar liefst zeven keer de toegestane snelheid.

Via de Burgumermar ging het op naar Eastermar. Via de Lits, De Leijen en het Opeinderkanaal voer de man naar Drachten. Door een goede samenwerking tussen de bemanning van de twee politieboten, de medewerkers van de meldkamer en de agenten op de wal kon de 41-jarige Opeinder op de Steven in Drachten worden aangehouden.
Hij had de speedboot daar op een trailer gezet en was bezig om deze achter zijn auto te koppelen. De trailer met daarop de boot werd dan ook direct in beslag genomen.

De verdachte werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de schipper onder invloed van alcohol verkeerde, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Hier blies hij 560 ug/l, goed voor een vaarverbod van vier uur en een proces-verbaal. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt voor het varen met veel te hoge snelheid en het gevaar dat dat met zich meebrengt.
Provincie:
Tag(s):