donderdag, 29. oktober 2009 - 21:24

Actuele reisinformatie bij OV-knooppunt Borger

Borger

Gedeputeerde Rob Bats van de provincie Drenthe en wethouder Tammo Meedendorp van de gemeente Borger-Odoorn hebben donderdag samen de officiële starthandeling verricht van een proef met actuele reisinformatie bij het OV-knooppunt Borger. Het knooppunt Borger is de eerste ov-voorziening in Drenthe waar tijdens de proef reizigers via drie verschillende typen digitale panelen actuele informatie kunnen krijgen over de vertrektijden van hun bus.

De informatiepanelen laten zien hoe lang het nog duurt tot de bus vertrekt. Deze informatie wordt van minuut tot minuut actueel gehouden. Als het informatiepaneel daarvoor geschikt is, worden de reizigers bovendien via mededelingen geïnformeerd over bijzonderheden als die zich voordoen. Denk aan stremmingen door wegwerkzaamheden, of extra bussen die worden ingezet bij topdrukte.

Het systeem is gebaseerd op een samenwerking tussen de bus, een centraal systeem en het informatiepaneel bij de halte: de bus houdt met behulp van GPS zelf bij waar hij zich bevindt en of hij nog op tijd is. Deze informatie wordt doorgespeeld naar het centrale systeem, dat de berichten van alle bussen verzamelt en vertaalt naar informatie voor de reiziger. Het centrale systeem zorgt er vervolgens voor dat de juiste informatie op de juiste halte komt en daar correct wordt getoond op het informatiepaneel. De informatie gaat in luttele seconden van de bus, via het centrale systeem, naar het informatiepaneel, waardoor de reiziger altijd accurate en actuele informatie tot zijn beschikking heeft. De proef duurt van begin oktober 2009 tot april 2010 en wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn.
Provincie:
Tag(s):