zondag, 10. mei 2009 - 23:28

ADO handhaaft zich na zege op Vitesse

(Elfvoetbal) ADO Den Haag speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. Dankzij een 3-1 zege in eigen huis tegen Vitesse, ontlopen de Hofstedelingen deelname aan de Jupiler League Play-Offs. Uitblinker aan Haagse zijde was Danny Buijs. De voormalig Feyenoorder tekende voor twee doelpunten en een assist. Ook voor Vitesse is het seizoen ten einde. De Arnhemmers zijn er niet in geslaagd om een plekje bij de eerste negen te veroveren.

Vitesse begon nog uitstekend aan de wedstrijd. De Arnhemmers dicteerden het spel en drongen de thuisploeg ver terug tot in de eigen zestien. Pas na een kwartier kantelde het spelbeeld. ADO, dat tot dat moment een bijzonder ongeïnspireerde indruk maakte, beet wat feller van zich af en kreeg al snel de steun van het publiek. Onder aanvoering van een sterk spelende Buijs creëerde het elftal van trainer Raymond Atteveld direct een aantal kansen.

Na ruim een kwartier spelen kwam ADO Den Haag op voorsprong. Het doelpunt werd gemaakt door Buijs, die de bal in het strafschopgebied kreeg, breed gelegd van Bogdan Milic. Met zijn verkeerde linkerbeen verschalkte de middenvelder doelman Velthuizen: 1-0.

Vitesse was nauwelijks bijgekomen van deze vroege dreun of de tweede lag alweer in het netje. De hoofdrol was opnieuw voor Buijs, die Soltani met een sluwe steekpass richting Velthuizen stuurde. Een koelbloedige schuiver bleek voldoende voor 2-0.

De tussenstanden in de overige wedstrijden maakten de achterstand voor Vitesse extra zuur. Ook de concurrerende clubs voor een plaats bij de eerste negen (NEC Nijmgen en FC Utrecht) stonden op achterstand. Toch wisten de bezoekers zich niet meer terug in de wedstrijd te voetballen. Sommige spelers van Vitesse bewogen zich dermate lamlendig over het veld, dat het leek alsof zij helemaal geen zin hadden in een verlenging van het seizoen.

ADO was in de tweede helft dan ook de bovenliggende partij. Het wachten was op een derde Haagse treffer. Die viel uiteindelijk in de zestigste minuut. Opnieuw was het uitblinker Buijs die alert reageerde op een schot van Lex Immers. Velthuizen wist de inzet maar half te pareren, waarna de man van de wedstrijd op de juiste plaats stond om de rebound in te schieten: 3-0.

Vitesse bleef daarna een ongeïnspireerde indruk maken, maar deed twintig minuten voor tijd toch iets terug. Vanuit het niets dook Ricky van Wolfswinkel na een goede pass van Rogier Molhoek op voor doelman Boy Waterman. Met een droge knal liet de spits de ADO-goalie kansloos: 3-1.

Na die aansluitingstreffer sloegen de zenuwen toe bij ADO. Nadat de ploeg enkele weken geleden in eigen huis tegen Willem II een 3-0 voorsprong verspeelde (3-3), was de thuisploeg bang voor een herhaling van dat scenario. Angstig liep het elftal achteruit, terwijl het ook in balbezit veel te onrustig voetbalde. Toch kwamen de drie punten in de laatste tien minuten niet meer in gevaar, omdat de ploeg nog eenmaal de schouders rechte. Daarmee is de eerste overwinning onder Atteveld een belangrijke. ADO Den Haag eindigt het voetbalseizoen 2008/'09 op de veertiende plaats en hoeft dus niet meer uit te komen in de play-offs. Ook Vitesse hoeft niet meer te voetballen. Ondanks het puntverlies van NEC en FC Utrecht, moeten de Arnhemmers genoegen nemen met een tiende plek.