vrijdag, 23. januari 2009 - 17:00

Agent neemt fotograaf in de houdgreep

Utrecht

Het valt vandaag de dag als media niet mee om met hart en ziel burgers te informeren over wat er in hun straat of wijk speelt. Donderdagavond 22 januari nog, is een fotograaf van BlikopNieuws.nl het slachtoffer geworden van een ‘opvliegerige’ politieagent die hem het werken onmogelijk maakte.

De fotograaf is al jaren actief in de regio Utrecht en heeft met menig hulpverlener een vriendschappelijke vertrouwelijke band opgebouwd. Toch werd hij gisteren bij het fotograferen van een incident letterlijk door een agent bij zijn keel gegrepen en tegen de grond gewerkt.

Weggestuurd
’Toen ik ter plaatse kwam was de brandweer volop bezig om de inzittenden van een auto die bij een ongeval betrokken uit de auto te bevrijden. Terwijl ik op ruime afstand stond te fotograferen, stapte een agent op mij af en vroeg mij te vertrekken. Ik vroeg hem om uitleg en toonde mijn perskaart, maar daar was de agent niet van onder de indruk en hij vroeg mij opnieuw, met verheven stem, te vertrekken’, vertelt de fotograaf.

In de houdgreep
‘Daarbij greep hij me naar mijn keel en duwde mij naar achteren. Ik vroeg hem om met zijn handen van mij af te blijven of mij anders maar te arresteren. Op dat moment werd ik in een flits in de houdgreep genomen, waarbij mijn dure camera op de grond viel. Toen ook andere agenten op het ‘spektakel’ af kwamen, keerde de rust gelukkig weder. De agent verklaarde later pas, dat hij op verzoek van de brandweer de fotograaf wilde verwijderen.

Misverstand
Een brandweerman verklaarde later tegenover de fotograaf dat hij niet in de weg stond en dat de brandweer geen verzoek had gedaan tot het verwijderen van de pers. De Hulpdiensten hadden alleen geklaagd over het flitsen bij het fotograferen. Echter is dit niet verteld aan de fotografen door de desbetreffende agent.

Aangifte
Inmiddels heeft de fotograaf aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerder van de politie Utrecht heeft dat bevestigd.

NVJ
Volgens Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) komen er bij hen steeds vaker klachten binnen van fotografen die het werken op straat onmogelijk wordt gemaakt door onjuist politieoptreden. Over deze tendens is ook onderzoek gedaan door Frank Bovenkerk hoogleraar in de criminologie aan het Willem Plompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Juridische Faculteit van de Universiteit Utrecht. Op 3 mei 2009 zal op ‘De dag van de persvrijheid’ zijn onderzoek worden gepubliceerd.

Communicatie
Toch denken wij dat door een betere communicatie tussen de hulpdiensten onderling, maar ook met de pers zelf, dit soort onnodige incidenten veelal zijn te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):