maandag, 10. augustus 2009 - 9:34

Airborne soldaten verrijzen in klei

Oosterbeek

Afreizen naar China om een terracottaleger te zien, hoeft niet meer. Oosterbeek heeft er nu ook een. Daar in het gemeentehuis staat een monumentaal tableau van gebakken klei, van 2m bij 2,5m waarop de soldaten die gesneuveld zijn in de Slag om Arnhem uit hun graven opstaan en tot leven komen.

Het heet Resurrection, oftewel Wederopstanding, en is gemaakt door beeldend kunstenaar Fransje Povel-Speleers, als eerbetoon. “Want”, zo zegt zij, “is dat niet het mooiste geschenk dat wij de soldaten die voor onze vrijheid gestorven zijn zouden kunnen geven, de bevrijding uit de dood?”

“De grond begint te beven en scheurt, de graven breken open en het wonder geschiedt. De soldaten kruipen uit hun graf zoals ze er vroeger uitzagen: jong en sterk, in gevechtstenue, maar zonder wapens want de oorlog is voorbij. Ze zijn blij en verrast elkaar weer terug te zien. Ze wrijven het zand uit hun ogen en lezen verbaasd hun eigen zerk. Ik zie het als een visioen.”

Het monument heeft tijdens de Kunstroute van Renkum honderden bezoekers getrokken. Hun enthousiasme heeft geleid tot een burgerinitiatief om dit kunstwerk te behouden in Oosterbeek, omdat daar de Airborne Begraafplaats ligt die de kunstenares geïnspireerd heeft tot deze verbeelding van de wederopstanding. Ook uit Engeland, en zelfs Canada, komen positieve reacties van veteranen, nabestaanden en hun vrienden die attent zijn ge-maakt op de website van de kunstenares, en ze vragen waar ze de ‘Resurrection’ in het echt kunnen zien.

Het kunstwerk is voorlopig tot 1 november te bezichtigen in de ontvangsthal van het gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek, op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. In samenwerking met de gemeente wordt nu een permanente locatie gezocht.
Provincie:
Tag(s):