zondag, 22. maart 2009 - 16:36

Aissati regisseert Ajax naar simpele zege over NAC

(Elfvoetbal) Ajax heeft al het hele seizoen veel moeite met uitwedstrijden tegen strijdlustige tegenstanders, maar op bezoek bij NAC Breda behaalden de Amsterdammers een eenvoudige 3-0 overwinning. Dat was vooral te danken aan het sublieme optreden van middenvelder Ismaïl Aissati, die met zijn uitstekende passes het spel van Ajax naar een hoger niveau tilde. Thuisclub NAC vertoonde veel inzet, maar bleek voetballend een maatje te klein voor het soepel combinerende Ajax.

De club uit Breda begon prima aan de wedstrijd. Met fel spel was het in de openingsfase iets sterker dan Ajax en creëerde het de beste kansen. Met twintig minuten op de klok ontsnapten de Amsterdammers zelfs aan een achterstand. Na een vrije trap van Nourdin Boukhari kopte Rob Penders de bal richting Zwaanswijk, die met een lob probeerde Kenneth Vermeer te verschalken. De verbouwereerde Vermeer kon slechts toekijken hoe de bal over hem heen ging en de paal raakte.

Dat bleek gelijk het laatste wapenfeit van de thuisclub. Naarmate de eerste helft vorderde, begon Ajax steeds beter te combineren en dwong het NAC om achter de bal aan te lopen. De goal van Thomas Vermaelen (kopbal) na 35 minuten versterkte die situatie. De ploeg van Rob Maaskant kreeg vooral geen grip op de uitstekend spelende Aissati. De kleine middenvelder heeft na maandenlang blessureleed pas een handvol wedstrijden voor Ajax in de benen, maar verdeelde het spel op een manier die doet vermoeden dat hij al jarenlang de vaste regisseur is bij de Amsterdammers. De voormalig PSV-er loopt goed vrij, handelt snel, lijdt nauwelijks balverlies, is secuur in de passing en kiest in vrijwel elke situatie voor de beste oplossing.

Het tweede doelpunt van Ajax was illustratief voor het verfijnde spel van het 20-jarige talent. Na een corner van NAC kwam de bal voor de voeten van Aissati, die onmiddelijk begon aan een lange dribbel richting het doel van NAC. Aissati zag Gregory van der Wiel mee naar voren komen, maar speelde de bal pas vijftig meter later naar zijn ploeggenoot, precies op het moment dat Van der Wiel in scoringspositie kwam. De rechtsback aarzelde niet en bekroonde een perfect uitgevoerde counter met een doelpunt.

Het verweer van NAC was toen allang gebroken. In de slotfase leek Emanuelson met een gerichte kopbal de 3-0 te gaan scoren, maar was het Luis Suarez die nog snel zijn voet tegen de bal zette en zijn zestiende goal van het seizoen liet aantekenen.

Omdat ook FC Twente zondagmiddag wist te winnen, blijft de achterstand van Ajax op de tweede plaats drie punten. Als de Amsterdammers het spelniveau van de laatste week weten vast te houden, dan gaat Ajax een traditioneel spannend slot van de competitie tegemoet.