donderdag, 12. maart 2009 - 23:29

Ajax houdt schade in Marseille beperkt

(Elfvoetbal) Ajax heeft nog alle kansen om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de UEFA Cup. Op bezoek bij Olympique Marseille speelden de Amsterdammers het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man, maar wist het de schade toch beperkt te houden: 2-1 voor Marseille.

Toch was de start van Ajax uitstekend. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor Luis Suàrez, die net een teen te kort kwam na een scherpe voorzet van Miralem Sulejmani. Na zeventien minuten sloeg Olympique Marseille echter vanuit het niets toe. Benoît Cheyrou kreeg alle tijd voor een afstandschot en vuurde richting doel. Vanwege de lastige stuit had Kenneth Vermeer, die eerder op de dag te horen had gekregen dat hij het seizoen mag afmaken als eerste doelman, geen passend antwoord op de inzet: 1-0.

Na ruim een half uur spelen verdubbelde Marseille de voorsprong. Mathieu Valbuena brak op rechts door en legde terug op Mamadou Niang, die de bal met een hakje achter zijn standbeen afmaakte. De thuisploeg ging zodoende zeer effectief met de kansen om.

Een kansloze avond dreigde voor Ajax, dat in de eerste helft door een blessure van Rasmus Lindgren al noodgedwongen moest wisselen. De middenvelder werd slachtoffer van een fikse elleboogstoot en heeft vermoedelijk een hersenschudding opgelopen. Toch kon de ploeg van trainer Marco van Basten al snel iets terugdoen, dankzij een individuele actie van Eyong Enoh. Nadat de middenvelder in het zestienmetergebied werd neergehaald, mocht Suàrez vanaf elf meter aanleggen. De Uruguayaan wist dit buitenkansje vervolgens feilloos te benutten: 2-1.

Vlak voor rust kreeg Ajax opnieuw een tegenslag te verwerken. Gregory van der Wiel maakte in een tijdsbestek van vier minuten tweemaal een onbesuisde overtreding. Omdat de verdediger voor beide vergrijpen een gele kaart van arbiter Ivan Bebek ontving, moet Ajax in de tweede helft verder met tien man.

Na het wegsturen van Van der Wiel moest Urby Emanuelson plaatsmaken voor de bij Ajax op een zijspoor geraakte Bruno Silva, die voor meer defensieve zekerheid moest zorgen. Met een man minder lukte het de Amsterdammers in de tweede helft niet meer om de bal lang in de ploeg te houden. Het elftal van Eric Gerets zette volop druk, maar speelde in een te laag tempo om tot uitgespeelde kansen te komen. Twintig minuten voor tijd bracht de Belgische oefenmeester Boudewijn Zenden in het veld. De Nederlandse flankspeler kende een sterke invalbeurt en zorgde met een aantal goede voorzetten direct voor veel gevaar. In de 72ste minuut kroop Ajax door het oog van de naald, toen Mamadou Niang op aangeven van Zenden op de paal schoot.

In de slotfase bracht Van Basten supersub Leonardo voor Suàrez. Hoewel de Braziliaan niet gelukkig in zijn acties was, zorgde zijn inbreng wel voor voldoende dreiging om onder de Franse druk uit te komen. De resterende minuten werden rustig uitgespeeld, waarna Ajax tevreden van het veld stapte.