zaterdag, 8. augustus 2009 - 23:57

Ajax overtuigt pas tegen tien RKC'ers

(Elfvoetbal) Voor Ajax viel er zaterdagavond in de Arena weinig eer te behalen. De Amsterdammers zijn het als titelkandidaat aan haar stand verplicht om van RKC te winnen en dat gebeurde dan ook: 4-1. Met veel moeite, dat wel.

De eerste thuiswedstrijd tegen RKC. Dat moest een Ajax-feestje worden met veel doelpunten en een simpele overwinning. Dat was althans de verwachting van iedereen in de volgestroomde Arena. Het bleek ijdele hoop. Veel doelpunten kwamen er uiteindelijk wel, maar pas nadat de promovendus uit Waalwijk met tien man kwam te spelen.

Kansen zat voor Ajax, vooral in het eerste half uur. Hoewel RKC zich lange tijd ver terugtrok, vond het trio Luis Suarez, Dario Cvitanich, Dennis Rommedahl, keer op de keer de ruimte in het Waalwijkse strafschopgebied. Alleen die bal ging maar niet tegen de touwen.

Suarez raakte na een minuut de paal. Rommedahl kwam niet verder dan de vuisten van RKC-doelman Jurgen Wevers en de Deen weerhield Ajax even later ook van een zeker doelpunt. Hij kon een schot van Cvitanich richting een leeg doel niet meer ontwijken en klaarde zo onbedoeld een klusje voor de Waalwijkse verdediging.

De veelvuldig mee opkomende Gregory van der Wiel moest er aan te pas komen om Ajax op voorsprong te zetten. Hij zette na tien minuten een één-twee op met Cvitanich en had vervolgens alle tijd om een hoek uit te kiezen.

Na de snelle 1-0 verloor Ajax de verdedigende stellingen te veel uit het oog. Robbie Wielaert en Toby Alderweireld hadden steeds meer moeite om alle gaatjes te dichten en die laatste gaf Benjamin de Ceulaer na een half uur te veel ruimte. De aanvaller van RKC dribbelde het strafschopgebied in en schoot de 1-1 binnen.

Waar Ajax in de eerste helft met veel Amsterdamse bluf speelde - als je één doelpunt meer maakt dan de tegenstander, win je - daar greep Martin Jol in het tweede bedrijf terug op de zakelijke speelstijl die ook tegen FC Groningen succes had. Ismail Aissati, toch al onzichtbaar, werd gewisseld voor de meer verdedigend ingestelde Eyong Enoh.

Het duel werd er niet spannender op, maar Ajax wist de wedstrijd wel te beslissen. Een moment was daarbij cruciaal. Na ruim een uur spelen trok RKC-verdediger Wouter Gudde in zijn eigen strafschopgebied Suarez naar de grond. Als straf kreeg hij rood en een strafschop tegen. Suarez schoot van elf meter zelf de 2-1 binnen en RKC was met tien man verder kansloos.

Suarez maakte er daarna zijn eigen feestje van. Hij passeerde eerst van grote afstand Wevers voor de 3-1 en maakte in de slotminuut ook zijn vierde. Een lange bal leek een prooi voor de RKC-goalie, maar de aanvaller uit Uruguay kreeg er nog net zijn teen tegen. Erg overtuigend was het allemaal niet wat Ajax liet zien, maar zakelijkheid werkt in Amsterdam.