zondag, 12. april 2009 - 18:51

Ajax slacht laks Willem II af

(Elfvoetbal) Ajax heeft dit seizoen nog niet zo'n makkelijke wedstrijd gespeeld als zondagmiddag tegen Willem II. De Tricolores hadden totaal geen honger naar de bal en dat kwam de ploeg duur te staan. Voor eigen publiek konden de Amsterdammers uitlopen naar een 7-0 overwinning.

Wat Willem II in de Arena liet zien was Eredivisie- en zelfs Eerste Divisie-onwaardig. De mannen van Alfons Groenendijk speelden inspiratieloos en toonden geen enkele wil om te winnen. Enige verklaring daarvoor was misschien het feit dat Willem II zich geen zorgen meer hoeft te maken over de Nacompetitie en dus nergens voor hoeft te knokken. Maar dat betekent nog niet dat je je dan naar de slachtbank moet laten leiden.

De thuisploeg vond het wel prima en scoorde er op los. Al na twee minuten lag de eerste erin. Luis Suárez zette met een heerlijke steekpass de verdediging van Willem II voor schut en Dario Cvitanich rondde goed af. De 2-0 kwam van het hoofd van Eyong Enoh. De middenvelder stoomde mee op en kon geheel vrijstaand een voorzet van Cvitanich binnenkoppen.

De Argentijnse aanvaller genoot nog het meest van alle ruimte die hij kreeg en maakte ook de derde. Na twintig minuten was Cvitanich het eindstation bij een voorzet van Gregory van der Wiel en kon hij makkelijk binnenkoppen. Nog voor rust zetten Suárez (strafschop) en Urby Emanuelson de stand op 5-0.

Onder het genot van een bakje thee konden de Amsterdammers na 45 minuten al drie punten bijtellen en wisten ze dat ze in het spoor blijven van nummer twee FC Twente. Het gat met de tukkers blijft ook na dit speelweekend één punt. In de kleedkamer van Willem II zullen ze zich waarschijnlijk hoofdschuddend hebben afgevraagd waarom ze vanmiddag naar Amsterdam waren gekomen.

De tweede helft had voor Ajax meer weg van een trainingspartij in het lekkere paaszonnetje. Terwijl het balbezit richting de tachtig procent liep, mochten de Amsterdammers doen en laten wat ze wilden in de eigen Arena. Suárez werkte aan zijn gemiddelde en scoorde de zesde en zevende van de middag. De Uruguayaan rondde eerst een solo af en mocht tien minuten voor tijd een tweede strafschop benutten. De bal ging op de stip na een overtreding van Angelo Martha, die daarvoor rood kreeg.

De 7-0 was een terechte uitslag. Dat had Willem II vooral aan zichzelf te danken, maar ook Ajax speelde een goede wedstrijd.