zondag, 1. november 2009 - 15:05

Ajax stuurt Feyenoord met grote nederlaag naar huis

Amsterdam

(ELF - Voetbal) Zonder heel goed te spelen heeft Ajax ruim gewonnen van Feyenoord. In de Amsterdam Arena werd het 5-1.

Het duel tussen de eeuwige rivalen werd in de laatste vijf minuten voor rust beslist. Ajax kwam op een 1-0 voorsprong via Demy de Zeeuw (assist Pantelic) en een minuut na de goal moest Feyenoorder Stefan Babovic het veld ruimen vanwege een rode kaart. De Serviër raakte Jan Vertonghen met zijn hand inderdaad in het gezicht, maar scheidsrechter Kevin Blom bestrafte het incident wel erg zwaar. Zeker gezien het feit dat de leidsman na een half uur niets deed toen Babovic neerging na een vermeende elleboog van Luis Suárez.

Toen het meteen na rust 2-0 werd door een fantastische knal van Urby Emanuelson - na een combinatie met Vurnon Anita - was de wedstrijd gespeeld. Dat was zuur voor Feyenoord, want de Rotterdammers hadden de verdedigende organisatie tot vijf minuten voor rust prima op orde. Doelman Rob van Dijk moest wel een paar keer handelend optreden, maar heel gevaarlijk was het allesbehalve soepel spelende Ajax niet.

De ploeg van Mario Been was zelfs het dichtst bij een goal toen Ron Vlaar in de 23ste minuut van een meter of dertig de paal raakte met een vlammend schot. Veel gevaarlijker werd Feyenoord overigens niet, want de aanvallers Diego Biseswar, Andwelé Slory en Georginio Wijnaldum - gemiddelde lengte 1 meter 71 - konden maar weinig ballen vasthouden. De tactische keuze van Been om Roy Makaay op de bank te zetten ten faveure van drie snelle jongens pakte daarmee niet fantastisch uit, al was hij wel te billijken gezien de matige prestaties van Makaay in de laatste twee duels.

Tegen het Rotterdamse tiental kon Ajax zich in de tweede helft uitleven en na de 3-0 van Gregory van der Wiel, die combineerde met Pantelic en Van Dijk klopte in de korte hoek, leek een monsterscore erin te zitten. Maar de Amsterdammers verslapten en speelden veel situaties te slordig en te traag uit. Bovendien misten Luis Suárez (redding Van Dijk) en Pantelic (lat) van dichtbij grote kopkansen. Feyenoord kon zelfs nog iets terugdoen via Denny Landzaat, die met een prachtige stift voor de mooiste goal van de middag zorgde. In de slotfase liep Ajax toch nog verder uit door de tweede treffer van De Zeeuw, die een hoek uit mocht kiezen: 4-1.

Het drama voor Feyenoord werd nog groter toen doelman Van Dijk in de laatste minuut de doorgebroken Suárez neerlegde en eveneens met rood kon vertrekken. De Uruguayaan nam zelf de strafschopstip en klopte invaller-goalie Erwin Mulder. Het was de eerste goal van Suárez in een Klassieker en daarmee bepaalde hij de eindstand op 5-1.