maandag, 14. september 2009 - 8:47

Ajax walst over NAC heen

Ajax raakt in vorm. De Amsterdammers lieten in eigen huis geen spaan heel van NAC Breda. Slechts omdat de thuisploeg in de tweede helft enigszins gas terug nam, bleef het bij 6-0.

De Bredase bezoekers bedienden de Amsterdammers tactisch ook op de wenken, en toonden aan dat je beter niet met te opportunistisch voetbal naar de Arena kunt komen. Sparta Rotterdam wist zich drie weken geleden nog, door zich schaamteloos in te graven en met wat geluk, staande te houden (0-0).Robert Maaskant liet zijn ploeg echter verder van het eigen doel spelen, en schonk de bewegelijke Ajax-aanval (met Luis Suarez en Dario Cvitanich) zo alle ruimte.

De Amsterdammers beslisten het duel al in de eerste helft, dankzij treffers van Cvitanich (twee keer), Vertonghen en Suarez, en konden zo in het tweede bedrijf gas terug nemen. Met het oog op de Europa Leaguewedstrijd tegen Timisoara, aankomende donderdag, was dat een zeer welkome ontwikkeling.

Trainer Martin Jol kon zelfs zonder enig risico aankoop Marko Pantelic zijn eerste kwartiertje speeltijd gunnen. Hij verving in de 77ste minuut Cvitanich, bij een stand van 6-0. Vlak na rust scoorden Kennedy Bakircioglu en Cvitanich (zijn derde). Pantelic, die pas een keer meetrainde bij Ajax en vrijdag zijn werkvergunning kreeg, was een doelpunt nog niet gegund. Na een overtreding van Rob Penders kreeg hij geen strafschop. In de laatste seconde van het duel scoorde hij vanuit buitenspelpositie.

NAC had aanvallend niets te brengen, en creëerde slechts één kans in negentig minuten. Matthew Amoah, die in de veertiende minuut net over kopte, stond in de Arena op een eilandje, en kon niet verhinderen dat Ajax voor de derde keer achter elkaar de nul hield in de Eredivisie.