maandag, 16. november 2009 - 21:35

Ambassadeur en minister bezoeken China Festival of Lights

Emmen

Hoog bezoek maandagmiddag in Dierenpark Emmen. De minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven en de Chinese ambassadeur Zhang Jun brachten een bezoek aan het China Festival of Lights in Dierenpark Emmen. De ambassadeur en de minister werden ontvangen door burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen. Na een wandeling langs enkele sculpturen hebben beide de officiële openingsceremonie van het lichtfestival op geheel Chinese traditionele wijze verricht.

Voor de openingsceremonie waren speciale linten en bloemen gemaakt die tijdens de handeling door de minister en ambassadeur moesten worden door geknipt. Geheel in het teken van het festival zal zo hopelijk ook geluk en voorspoed Europa intrekken; een mooi lichtpuntje in een economisch donkere periode. Het is voor de allereerste keer dat het traditionele lichtfeest, dat door heel China als nieuwjaarsfeest wordt gevierd, in Europa plaats vindt. Het lichtfestival staat in de traditionele Chinese cultuur voor geluk en voorspoed, gesymboliseerd door de draak.

Vierenveertig kunstenaars zijn vanuit China naar Emmen gereisd. Acht weken lang hebben zij gewerkt aan tweeëndertig lichtsculpturen. Hierbij hebben ze zich laten inspireren door de gebruikelijke traditionele nieuwjaarsfeesten maar ook door dieren en presentaties in het park. Het festival heeft hierdoor een geheel uniek karakter gekregen. Dat deze sculpturen door echte professionals zijn gebouwd, is gewaarborgd. Alle kunstenaars zijn uitgezonden door de Wushi Festival Lantern Company. Een directielid van dit familiebedrijf is de, door de Chinese regering aangestelde, beheerder van niet-materieel cultureel erfgoed.
Provincie:
Tag(s):