dinsdag, 1. december 2009 - 11:33

Amsterdam blijft kraakpanden ontruimen

Amsterdam

De Amsterdamse Driehoek gaat door met het strafrechtelijk ontruimen van kraakpanden die op het moment van de kraak in gebruik waren. Volgens de driehoek biedt het wetsartikel over huisvrede- en lokaalvredebreuk (138 Sr) hiervoor voldoende gronden.

Panden die op het moment van de kraak leeg stonden, zullen – conform een uitspraak van de Hoge Raad- niet strafrechtelijk worden ontruimd. Voorheen werd er in Amsterdam ontruimd op basis van artikel 429 sexies van het wetboek van strafrecht (Sr). Dit artikel zegt dat het strafbaar is om een pand te kraken dat korter dan een jaar leegstaat. De Hoge Raad (HR) heeft op 9 oktober geoordeeld dat ontruiming van een huis op basis van dit artikel niet kan.

De Driehoek van Amsterdam ziet in artikel 138 Sr nog wel een grond om strafrechtelijk te ontruimen. Dit artikel beschermt panden die in gebruik zijn op het moment van de kraak. Gebruik is meer dan alleen feitelijke bewoning. Dat kan ook gaan om het effectief en voortvarend bezig zijn om een pand in gebruik te nemen. Bijvoorbeeld als een eigenaar kan aantonen dat er recent potentiële kopers geweest zijn voor een bezichtiging, er net geschilderd is, er verbouwd wordt of de woning na een sterfgeval leegstaat omdat de boedel nog verdeeld moet worden. Vage plannen en voornemens tot renovatie of verkoop worden niet beschermd door artikel 138 Sr.
Provincie:
Tag(s):