zaterdag, 11. april 2009 - 21:51

Anti-climax voor ADO, Sparta steelt zege

(Elfvoetbal) Sparta Rotterdam heeft een reuzenstap gezet richting een verlenging van het Eredivisie-abonnement. De ploeg van trainer Foeke Booy kwam vanuit een uitzichtloze situatie terug op bezoek bij mededegradatiekandidaat ADO Den Haag en won door een doelpunt van Adele Adeleye in de derde minuut van de blessuretijd.

Daarmee kreeg ADO het deksel op de neus, want de thuisploeg was de hele wedstrijd de beste ploeg. Na 1-0 van Knopper en de rode kaart van Spartaan Jerold Promes leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Hagenezen. Maar met een eigen doelpunt van Timothy Derijck en de winnende goal van Adeleye keerde het tij in extremis: 1-2.

"We gaan erop klappen." Met die quote zette ADO-middenvelder Richard Knopper zijn ploeggenoten en zichzelf op scherp voor het zespuntenduel met Sparta. Immers stonden de thuisploeg en de bezoekers respectievelijk op de veertiende en vijftiende plaats op de ranglijst met 27 punten en hijgen de ploegen onder de streep bij de twee clubs in de hek. Het elftal van trainer André Wetzel vertaalde de uitspraak van Knopper door er -zeker in de eerste helft- stevig in te gaan in de persoonlijke duels.

Die felheid resulteerde in een groot veldoverwicht van de groen-gelen. Toch bleven echte kansen lang uit in het eerste bedrijf, veelal door het ontbreken van een goede eindpass. In de 25ste minuut gaf de prima spelende Ahmed Ammi wel een uitmuntende voorzet, die door Knopper foutloos werd verwerkt: 1-0. Na die treffer leek Sparta te begrijpen dat het meer kracht in de duels moest leggen. Echter snapte verdediger Jerold Promes de bedoeling niet helemaal. De rechtsback maakte met geel op zak een domme en harde overtreding op Soltani bij de cornervlag. Scheidsrechter Kevin Blom kon niet anders dan Promes al na een halfuur naar de kleedkamers sturen.

ADO wist zich wel raad met de numerieke meerderheid, maar het bleef slordig in de eindfase van de aanvallen. Zo vergaten Berry Powel en Danny Buijs het hoofd koel te houden in kansrijke positie, waardoor de beslissing uitbleef. Na bijna een uur spelen had de Haagse ploeg ook de pech dat het een strafschop werd onthouden. Scheidsrechter Blom ontging het dat Karim Soltani onreglementair werd afgestopt door Ruud Knol.

Deze slordigheid gaf het tiental van Sparta elke minuut meer hoop. In de 86ste minuut vertaalden de mannen van trainer Foeke Booy deze hoop in de gelijkmaker. Een voorzet van Edouard Duplan kwam precies op de kuin van Joshua John. De aanvaller zou ver naast hebben gekopt, maar Timothy Derijck verlengde de inzet ongelukkig achter zijn eigen doelman. De rampspoed voor ADO werd compleet in de 93ste minuut. Centrumverdediger Adeleye torende toen bij een vrije trap hoog boven de ADO-verdediging uit en hij kopte via Christian Kum binnen.