dinsdag, 8. september 2009 - 17:47

Arrestaties in grootschalige cocaïne- en goudsmokkel

Rotterdam

In Nederland en op de Nederlandse Antillen zijn dinsdag vijf verdachten aangehouden, die vermoedelijk betrokken zijn bij de grootschalige, internationale cocaïnehandel, goudsmokkel via Aruba en de Nederlandse Antillen en het witwassen van misdaadgelden.

Dat maakt het Landelijk Parket zojuist bekend.

De Nationale Recherche hield in Rotterdam twee verdachten aan en doorzocht negentien woonadressen en bedrijven van de verdachten in Rotterdam (6), Den Haag (7), Amsterdam, Barendrecht (2), Capelle aan den IJssel, Alblasserdam en Wateringen. Ook zijn drie adressen in België doorzocht. Gelijktijdig doorzocht het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op Aruba, Curaçao en Bonaire een aantal woningen en bedrijven.

Uitgeleverd

Op verzoek van het Landelijk Parket hield een arrestatieteam van het Korps Politie Curaçao (KPC) op Bonaire een 39-jarige Nederlander aan, die wordt beschouwd als hoofdverdachte in de internationale drugshandel tussen Zuid-Amerika via West-Afrika naar West-Europa. Hij was vermoedelijk op weg naar Zuid-Amerika voor een bespreking over een nieuw cocaïnetransport naar Nederland. Deze verdachte heeft vermoedelijk een deel van de drugswinsten — minstens honderdduizenden euro’s - witgewassen in vastgoed op Bonaire. Hij zal worden uitgeleverd aan het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).

In Nederland zijn in Rotterdam twee vrouwen van 28 en 31 jaar aangehouden. Zij verrichtten vermoedelijk allerhande werkzaamheden voor de organisatie en waren vermoedelijk de schakel tussen de hoofdverdachte en zijn criminele contacten in binnen- en buitenland.

Bij de doorzoekingen in Nederland is beslag gelegd op drie vuurwapens, waaronder een Kalashnikov aanvalsgeweer, munitie, computers, mobiele telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Het Bureau Ontneming openbaar Ministerie (BOOM) legde beslag op drie personenauto’s, vijf motoren en de woning van de hoofdverdachte in Den Haag.

4,5 miljoen euro

In het onderzoek door de Nationale Recherche is in april van dit jaar al meer dan 4,5 miljoen euro in cash geld aangetroffen in een kluis in een woning in Rotterdam. Dat geld was vermoedelijk een betaling voor een partij cocaïne die in West-Afrika was afgeleverd. Behalve het geld werd in de woning ook een pistoolmitrailleur door de Nationale Recherche aangetroffen.

De verdachten deden vermoedelijk rechtstreeks zaken met een vertegenwoordiger van een Colombiaans drugskartel. Het ging dan om drugstransporten van meer dan 2000 kilo. De organisatie beschikte over zeewaardige schepen, speedboten en vrachttrailers. In West-Afrika verzorgde een andere hoofdverdachte, tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, de ontvangst, opslag, het transport en eventuele verkoop van de cocaïne in Nederland.

In een geval is een partij van ruim 800 kilo cocaïne vermoedelijk overboord gezet toen het drugstransport op de Atlantische Oceaan werd waargenomen door een patrouillevliegtuig.

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) richt zicht op de internationale cocaïnehandel. Een financieel-economisch team van de Nationale Recherche onderzoekt het witwassen van de drugsgelden. Op de Nederlandse Antillen onderzoekt het RST de smokkel van grote hoeveelheden goud en witwassen.

De twee in Nederland aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):