maandag, 26. oktober 2009 - 8:30

Artsen niet onafhankelijk bij voorschrijven medicijnen

Utrecht

Op de richtlijnen die dokters gebruiken bij het voorschrijven van medicijnen wordt door pillenfabrikanten invloed uitgeoefend. Ruim veertig artsen en wetenschappers die aan zes richtlijnen werkten, hadden financiële banden met de farmaceutische industrie. Dit schrijft Trouw vandaag op basis van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie onderzocht de samenstelling van de werkgroepen die bepalen welk geneesmiddel bij een ziekte het eerst moet worden voorgeschreven. De groepen bestaan uit specialisten om het gebied van een bepaalde ziekte. Deze specialisten blijken vaak geld te krijgen van de bedrijven waarvan ze de producten in een richtlijn zetten.

Volgens de IGZ in de onafhankelijkheid van de richtlijnen in het geding. Meestal wordt over de financiële band met de fabrikanten geen openheid gegeven. De inspectie pleit voor een beperking van de invloed van de farmaceutische industrie op de richtlijnen en voor meer openheid over de invloed van farmaceutische bedrijven.

De IGZ onderzocht drie richtlijnen van huisartsengenootschap NHG en drie lokale richtlijnen. Van de 62 werkgroepleden hadden er 43 directe financiële banden met de pillenfabrikanten die belang hadden bij een richtlijn.

In 2007 werd al een voorstudie gedaan over het onderwerp. De opstellers van richtlijnen beloofden toen transparanter te werk te gaan, maar daar is volgens de IGZ nog weinig van terecht gekomen. Uiterlijk volgend jaar moet dat verbeterd zijn.
Provincie:
Tag(s):