vrijdag, 6. maart 2009 - 13:50

Asprine viert 110 jarig bestaan

Op 6 maart 2009 is het 110 jaar geleden dat Aspirine in het register van handelsnamen van het Keizerlijk Octrooibureau in Berlijn werd opgenomen: Dr. Felix Hoffmann was erin geslaagd acetylsalicylzuur (ASZ) in pure en stabiele vorm te synthetiseren.

Hij kon toen niet weten dat hij op die dag het actieve bestanddeel had gecreëerd voor het in de gehele wereld bekendste en meest gebruikte medicijn Aspirine.

Aanvankelijk werd Aspirine verkocht in poedervorm, maar het duurde niet lang of er werden tabletten van gemaakt. Aspirine werd al snel wereldwijd het standaardmedicijn voor het verlichten van pijn, het verlagen van koorts en het remmen van ontstekingen.

Het medicijn was effectief, maar niemand wist waarom. Pas in de jaren '70 ontrafelde de Britse farmacoloog Sir John R. Vane het tot dan toe mysterieuze werkingsprincipe. Hij ontdekte dat ASZ de prostaglandinesynthese remt. Prostaglandines zijn weefselhormonen die verantwoordelijk zijn voor de doorgifte van pijn in het lichaam. Vane kreeg in 1982 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor deze ontdekking.
Categorie:
Tag(s):