dinsdag, 1. december 2009 - 13:34

Astronaut Frank De Winne terug op de aarde

Amsterdam

ESA-astronaut Frank De Winne is veilig terug op de aarde. De landingscapsule van de Sojoez TMA-15 is veilig geland in Kazachstan om 08:15:34 uur plaatselijke tijd (13:15:34 uur CET).

Ze bracht ESA-astronaut Frank De Winne, de Russische kosmonaut Roman Romanenko en astronaut Robert Thirsk van het Canadian Space Agency astronaut Robert Thirsk terug naar de aarde.

Met de landing kwam een einde aan de zes maanden lange missie OasISS, ESA's tweede langdurige missie naar het International Space Station (ISS). Tijdens deze vlucht werd Frank De Winne uit België de eerste Europeaan die gezagvoerder werd van de grootste bemande buitenpost die ooit in de ruimte werd gebouwd. Toen De Winne, Romanenko en Thirsk in mei 2009 in het ISS arriveerden, vervoegden ze de drie vaste bemanningsleden aan boord om er de eerste permanente zeskoppige bemanning te vormen. Zo konden er aan boord meer wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd.

In augustus 2009 kreeg De Winne bezoek van ESA-astronaut Christer Fuglesang uit Zweden, in het kader van de 14 dagen durende missie Alissé tijdens vlucht STS 128 van de spaceshuttle. Fuglesang nam deel aan twee ruimtewandelingen en keerde naar de aarde terug met de eerste externe nuttige lading van de Europese laboratoriummodule Columbus.

De Winne en zijn bemanning voerden ook verschillende experimenten uit op het vlak van de menselijke fysiologie om meer te weten te komen over de aanpassing van het stelsel van hart en bloedvaten aan de ruimte, het vasthouden van zout door het menselijk lichaam en hoe onze driedimensionale perceptie verandert in een toestand van microzwaartekracht. In ESA's Biolab zocht men met het experiment Yeast naar meer inzicht in de vorming van georganiseerde celstructuren.

André Kuipers

De volgende in de rij om naar het ISS te vliegen is ESA-astronaut Roberto Vittori uit Italië. Hij zal deelnemen aan de missie STS 134 in juli 2010, die de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) naar het ISS brengt. De astronauten Paolo Nespoli, eveneens uit Italië, en de Nederlander André Kuipers zullen hem volgen voor telkens een vlucht van zes maanden als Europese bemanningsleden van respectievelijk de Expedities 26/27 in 2010/11 en 30/31 in 2011/12.
Categorie:
Tag(s):