dinsdag, 27. oktober 2009 - 15:27

Auto van Solar Team Twente gecrasht.

Op de derde dag van de World Solar Challenge is de auto van Solar Team Twente gecrasht.

Door een mankement in het rechterachterwiel is de zonneauto met 95 kilometer per uur van de weg geraakt en over de kop geslagen. Coureur Mart Bruinja heeft zijn uiterste best gedaan om de auto nog op de weg te houden, maar het lukte hem niet om de 21Revolution te redden. Gelukkig wist Mart snel uit de auto te komen en is hij op een schrammetje na ongedeerd.

De dag begon heel erg goed. Nog geen racedag werd er zoveel energie binnen gehaald als vandaag. Door deze hoge instraling zette het team in volle snelheid koers richting Alice Springs. In Alice Springs was de eerste controlestop. Hier is de auto nog uitgebreid gecheckt en zag alles er prima uit.

Vanaf Alice Springs zou het team nog zeker 300 kilometer kunnen rijden voor het einde van de dag. Rond 13:40 uur plaatselijke tijd sloeg echter het noodlot toe. Mart merkte dat zijn rechter achterband snel leeg liep, waarna de zonneauto direct onbestuurbaar werd. De auto slingerde van links naar rechts over de weg. ‘Toen vervolgens de wind onder de vleugel kwam, sloeg de auto over de kop en belandde in twee delen op de andere weghelft. Ik heb geprobeerd de auto op de weg te houden maar er was geen houden aan,’ aldus een teleurgestelde Mart.

De auto is flink gehavend. Zowel de rechter achterwielophanging als de voorwielophanging zijn kapot. Ook de fresnellenzen zijn volledig gebroken en de rechter wielkap is door de klap op het asfalt ook kapot. De vleugel is op de kop terecht gekomen waardoor deze beschadigd is, maar ook een gedeelte van de zonnecellen is defect. Gelijk na de crash is er geïnventariseerd wat er kapot is en is begonnen met repareren. Gedurende de avond zal er misschien nog het een en ander aan het licht komen, maar op dit moment is het te vroeg om hier al uitspraken over te doen.

Het team is hevig geschokt. Het besef dat de auto waar ruim een jaar aan is gewerkt door de lucht vliegt en in twee delen op de weg terecht komt is verschrikkelijk. ‘Ik reed in de auto direct voor de zonneauto, opeens zag ik in mijn achteruitkijkspiegel de zonneauto enorm over de weg slingeren en vervolgens door de lucht gaan, dat beeld staat op je netvlies gebrand,’vertelt Annemiek Dul geschrokken.

Het hele team reageerde geschrokken maar adequaat op het ongeluk. Iedereen pakte gelijk zijn of haar taak op om alles in goede banen te laten leiden. De observer vanuit de World Solar Challenge gaf zelfs zijn complimenten over de werkwijze van het team. In dergelijke situaties wordt duidelijk hoe goed een team functioneert.

Haar vierde positie is het team uiteraard kwijt. De teams Sunswift, MIT en Principia hebben het Twentse team ingehaald en daarmee staat het nu zevende na de derde dag.

De hele nacht wordt er doorgewerkt om de auto zo goed mogelijk te repareren. De inschatting is nu dat er morgen weer gestart kan worden. Maar dit blijft natuurlijk tot morgenvroeg onzeker, aldus een woordvoerder van het team.
Provincie:
Tag(s):