woensdag, 21. januari 2009 - 22:02

AZ, NEC en Volendam bekeren verder

(Elfvoetbal) AZ, NEC en FC Volendam hebben zich bij sc Heerenveen en De Graafschap gevoegd in de kwartfinale van de KNVB-beker. De drie eredivisionisten lieten zich niet verrassen door lager geklasseerde teams.

AZ had op papier de makkelijkste opgave. De ploeg van Louis van Gaal trof in eigen stadion Achilles '29, de nummer drie van de zondag Hoofdklasse C. De amateurs probeerden als vanzelfsprekend zo lang mogelijk de nul te houden, maar na elf minuten moesten de Groesbekers al vissen. Sebastien Pocognoli, een van de reservespelers die speelminuten kreeg van Van Gaal, passeerde doelman Stefan Kersten. Daarna hield Achilles '29 lang stand en mocht het blijven hopen op een stunt, maar na zeventig minuten was het definitief over. Moussa Dembélé en Gill Swerts scoorden kort na elkaar. Joey Didulica, die na meer dan twee jaar eindelijk weer een officiële wedstrijd keepte, hield de nul.

NEC keek tegen Sparta al na twee minuten tegen een 0-1 achterstand aan toen Yuri Rose profiteerde van een fout in de Nijmeegse verdediging. Tien minuten voor de rust zette Lasse Schöne de thuisploeg weer naast de Rotterdammers en tien minuten na de thee maakte Jhon van Beukering er 2-1 van. In de slotfase probeerde Sparta nog wel gelijk te maken, maar de ploeg miste stootkracht om er een verlenging uit te slepen.

FC Volendam was aan de eigen Dijk de betere ploeg tegen Excelsior, maar moest lang wachten op een goal. In de eerste helft raakte Tim Bakens de lat en zo bleef lang de vrees bestaan dat Excelsior een goal zou maken. Dat gebeurde echter niet en in de 83ste minuut brak Jack Tuyp eindelijk de ban voor de thuisploeg. Daarna was het over met het verzet van de eerstedivisionist en bouwden Melvin Platje en Dominique van Dijk de score in blessuretijd nog uit tot 3-0.