zaterdag, 11. april 2009 - 0:55

AZ neemt voorschot op titel in Breda

(Elfvoetbal) AZ Alkmaar heeft vrijdagavond, voor de 24ste keer dit seizoen, drie punten behaald. De Noord-Hollanders versloegen NAC in Breda met 1-0. Dankzij de zege nemen de Alkmaarders revanche voor de twee verloren ontmoetingen (beker en competitie) eerder dit seizoen.

Tot aan de 70ste minuut leek het er niet op dat de koploper dit keer wel zou gaan winnen van de Brabanders. NAC was voor rust de bovenliggende partij, maar kon niet tot een karrenvracht aan kansen komen. Slechts de indrukwekkende luchtmacht van NAC zorgde voor enig gevaar. Matthew Amoah en Rob Penders hadden het vizier echter niet op scherp staan. In een even matig als onvriendelijk duel kreeg AZ nauwelijks kansen.

Na rust leken de bezoekers zich te herpakken. De tegenvallende Mounir El Hamdaoui was in de kleedkamer achtergebleven, ten faveure van de pas 19-jarige Marko Vejinovic. De Alkmaarse storm ging al na vijf minuten liggen. NAC kwam niet in de problemen en hield uitstekend stand.

Twintig minuten voor tijd kwam AZ vanuit het niets op voorsprong. Zoals wel vaker dit seizoen gaf de individuele klasse uiteindelijk de doorslag. Moussa Dembélé kreeg aan de rechterkant van het veld de bal aangespeeld. De Belg soleerde vervolgens langs drie tegenstanders, trok naar binnen en haalde verwoestend uit in de korte hoek: 0-1.

NAC was de resterende minuten niet meer bij machte om een slotoffensief van de grond te krijgen. Dankzij de zege neemt de ploeg van trainer Louis van Gaal een voorschot op het kampioenschap. Mochten Ajax en FC Twente komend weekeinde niet winnen dan is de tweede titel in de clubhistorie van AZ een feit.