zondag, 27. september 2009 - 11:19

AZ ook tegen FC Utrecht onderuit

Utrecht

(Elfvoetbal) De donkere wolken pakken zich langzaam samen boven het hoofd van Ronald Koeman. De trainer van AZ leed zaterdagavond zijn vierde competitienederlaag van het seizoen. FC Utrecht was met 1-0 te sterk. Matchwinner voor de Domstedelingen: Sander Keller.

Zoals wel vaker dit seizoen kwamen de Alkmaarders in de eerste helft maar zeer moeizaam op stoom. En dat terwijl Koeman, zoals hij afgelopen week al aankondigde, de nodige wissels in zijn startopstelling doorvoerde. Zo maakte Kees Luijckx, Rasmus Elm en Pontus Wernbloom hun opwachting in de basis en begonnen mannen als Brett Holman, Gill Swerts en Sebastien Pocognoli op de bank. De met hamstringklachten kampende David Mendes da Silva bleef uit voorzorg achter in Alkmaar.

De tactische variant, waarbij Luijckx vlak voor de defensie opereerde als extra slot op de deur, bracht AZ in de eerste 45 minuten niet veel goeds. FC Utrecht opende - geheel volgens traditie - agressief in haar eigen bastion en zette de bezoekers direct vanaf de aftrap onder druk. Echt in de problemen kwam AZ nauwelijks, al moest het na veertien minuten wel een tegentreffer incasseren. Sander Keller kopte een ingedraaide vrije trap van Nana Asare achter Joey Didulica, die de aan zijn knie geblesseerde Sergio Romero verving.

Onder toeziend oog van de aanwezige Co Adriaanse en Marco van Basten werd de achilleshiel van AZ - het niet kunnen creëren van kansen - deze avond wederom blootgelegd. Moussa Dembele en Mounir El Hamdaoui stonden op een eiland en werden amper in stelling gebracht. Het eerste gevaar ontstond pas na dertig minuten. Een voorzet van Elm was echter net te scherp voor de inglijdende El Hamdaoui en Wernbloom. Michel Vorm moest voor de rust nog wel twee keer reddend optreden bij schoten van Hector Moreno en El Hamdaoui.

Didulica voorkwam dat AZ begin tweede helft al snel tegen een 2-0 achterstand aankeek. Dries Mertens soleerde fraai langs de rechterlijn en gaf laag voor, maar Asare schoot de bal tegen het lichaam van de Kroatische doelman op. Utrecht, dat AZ liet komen, sprong onzorgvuldig om met de geboden ruimte. AZ bleef daardoor in de wedstrijd, maar ook met Graziano Pelle en Jeremain Lens in de ploeg werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Alleen een afstandschot van Simon Poulsen en hakballetje van Pelle brachten Vorm bijna in verlegenheid.

AZ beëindigde het duel met tien man, omdat Poulsen diep in blessuretijd zijn tweede onnodige kaart pakte. Het was typerend voor een wederom zeer teleurstellend optreden van de Alkmaarders, die komende weken moeten aantonen of het vorig seizoen behaalde landskampioenschap toeval was of niet.