zaterdag, 31. oktober 2009 - 22:56

AZ wint in en tegen Groningen: 0-1

Groningen

(Elf Voetbal) Na twee opeenvolgende nederlagen in de competitie (tegen FC Twente en Ajax) heeft AZ eindelijk weer een overwinning geboekt. In de Euroborg boekte de ploeg van Ronald Koeman een krappe zege op FC Groningen.

AZ moest het in Groningen stellen zonder topscorer Mounir El Hamdaoui. De spits heeft last van een bovenbeenblessure, die hij eerder deze week opliep in het beker duel met Spakenburg. Graziano Pellè begon daarom in de basis. Bij FC Groningen was de enige opvallende naam die van Leandro Bacuna. De aanvaller debuteerde in het bekerduel met Vitesse (1-5) en deed dat naar behoren, waardoor hij wederom in de basis mocht beginnen.

In de openingsfase waren beide ploegen gelijkwaardig. Behoudens enkele afstandsschoten kregen de keepers niet veel te doen. Daarna waren de beste kansen voor FC Groningen, maar Goran Lovre (naast) en Fredrik Stenman (over) kregen het leer niet tegen de touwen. Namens AZ raakte Brett Holman nog met een pegel de lat. Gezien het spelbeeld mochten de Alkmaarders het minst tevreden zijn met de 0-0 ruststand, want de ploeg had het betere van het spel.

Dat veranderde in de tweede helft. Groningen nam meer het initiatief, zich realiserend dat er thuis tegen AZ het een en ander mogelijk was. Thomas Enevoldsen leek Groningen na zestig minuten naar 1-0 te schieten, maar voor een leeg doel (!) schoot hij in het zijnet. De Deen mocht daarbij als excuus aanvoeren dat hij iets te ver naar de zijkant uitgeweken was en te snel schoot.

Het was invaller Jeremain Lens die uiteindelijk de ban brak. Vijf minuten voor tijd kopte hij al vallend de 0-1 binnen, na een prima vrije trap van Stijn Schaars. Groningen was nog dichtbij de 1-1, dat verdiend zou zijn, maar doelman Romero redde adequaat op een kopbal van dichtbij. Daardoor stijgt AZ naar de zesde plaats, al kan daar zondag weer verandering in komen concurrent Heracles Almelo nog in actie komt tegen FC Utrecht. FC Groningen laat de kans liggen om aansluiting te vinden bij de middenmoot.
Categorie:
Tag(s):