woensdag, 4. februari 2009 - 22:44

AZ wint wederom zonder te imponeren

(Elfvoetbal) AZ heeft in het eigen DSB-stadion een 1-0 overwinning geboekt op Roda JC. Matchwinner was Eredivisie-topscorer El-Hamdaoui, die met zijn 17de treffer van het seizoen het vonnis velde over de Limburgers. Het was wederom een wedstrijd waarin AZ niet kon imponeren, maar toch een overwinning uit het vuur sleepte.

Roda was nauwelijks bij machte om kansen te creëeren, anders had de ploeg van trainer Van Gaal ongetwijfeld punten verspeeld. Door deze overwinning behoudt koploper AZ negen punten voorsprong op de nieuwe nummer twee in de Eredivisie: FC Twente.

Al vanaf de aftrap was het duidelijk dat Roda JC niet naar Alkmaar kwam om afgeslacht te worden. De mannen van trainer Van Veldhoven speelden agressief en wisten vrijwel alle persoonlijke duels op het veld te winnen. Tot kansen leidde dit echter nauwelijks. Roda moest het vooral hebben van schoten van afstand. Onder andere Oper en Cissé probeerde op deze manier AZ-doelman Romero te verschalken. De Argentijn stond helaas voor Roda elke keer op de goede plek.

Na een half uur kwam AZ wat beter in de wedstrijd. Maar ook de mannen van coach Van Gaal waren niet in staat uitgespeelde kansen te creëeren. AZ leek alleen met schoten van buiten de 'zestien' voor dreiging te kunnen zorgen.

Aan het begin van de tweede helft bracht Van Gaal aanvaller Pellè in, als vervanger voor middenvelder De Zeeuw. Ondanks dat AZ op deze manier aanvallender ging spelen, kon het nauwelijks een vuist maken tegen de Limburgers. De koploper van de Eredivisie moest het ook in het tweede bedrijf vooral hebben van afstandsschoten. Echte kansen kwamen er niet.

Roda werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder op eigen helft gedrukt, maar de geelhemden kwamen geen moment serieus in de problemen. De wedstrijd ontpopte zich in een tactisch steekspel, dat nauwelijks het aanzien waard was. Totdat Dembele in de 76ste minuut met een mooie steekpass El-Hamdaoui bediende, die oog in oog met Roda-doelman Castro niet faalde en 1-0 binnenschoot.

Na deze late openingstreffer kwam AZ geen enkel moment meer in de problemen. De Roda-spelers waren opgebrand en konden zich daardoor alleen beperken tot verdedigen. Het werd dus andermaal een overwinning van AZ zonder dat de ploeg, die op titelkoers ligt, indruk hoefde te maken. Doelman Romero hield ook nu zijn doel weer schoon. De vraag is hoe lang AZ dit kan volhouden.