donderdag, 5. november 2009 - 15:07

Baggeren tegen blauwalg snel van start

Op maandag 9 november beginnen waterschap Aa en Maas en de gemeente Bernheze met de grote opknapbeurt van dorpsvijver de Ploeg. Die dag start een beroepsvisser met het wegvangen van de vis. Na het leegvissen wordt de vijver deels leeggepompt waarna het baggeren en het herinrichten van de oevers begint. De maatregelen zijn gericht op het bestrijden van de jaarlijks terugkerende blauwalgenoverlast.

Het wegvangen van de vis gebeurt met een sleepnet en deels met ‘elektrovisserij’. Daarbij worden vissen met een stroomgeleidend schepnet tijdelijk licht verdoofd en gevangen. De vis wordt in overleg met de plaatselijke visverenigingen uitgezet in lokale viswateren.

Aansluitend aan het afvissen gaat een aannemer grote hoeveelheden slib uit de vijver baggeren en met vrachtwagens afvoeren. Met het verwijderen van de dikke laag slib verdwijnt letterlijk de voedingsbodem voor de blauwalgbacteriën. Speciale kleikorrels worden ingezet om de nog aanwezige voedingsstoffen (fosfaten) te binden.

Als laatste maatregel worden delen van de oevers opnieuw ingericht. Rechte kades worden vervangen door natuurlijke, flauwe oevers waar lisdodde, gele lis en rietsoorten meer ruimte krijgen. In de vijver worden waterplanten uitgezet. Al deze planten halen voedingsstoffen uit het water en dragen bij aan een betere waterkwaliteit. De Ploeg gaat flink ‘op de schop’. Met de maatregelen werken de partners aan een blauwalgvrije Ploeg waar omwonenden, hengelsporters en passanten weer van kunnen genieten.
Provincie:
Tag(s):