donderdag, 10. september 2009 - 9:35

Beenhakker is niet langer bondscoach van Polen

Amsterdam

(Elf voetbal) De Poolse bond ontsloeg hem na de 3-0 nederlaag van woensdagavond tegen Slovenië, die de Poolse nationale ploeg zo goed als kansloos heeft gemaakt voor het WK 2010. Polen staat in groep 3 vijfde met elf punten uit acht duels.

Bondsvoorzitter Gregorz Lato maakte het besluit na de wedstrijd bekend op de Poolse televisie, nog voordat hij Beenhakker had ingelicht. Beenhakker zelf zei op de persconferentie - misschien wel op hetzelfde moment als dat Lato zijn besluit bekendmaakte - te beseffen dat dit zijn laatste wedstrijd zou kunnen zijn.

Beenhakker kwam na het WK van 2006 in dienst van de Poolse voetbalbond. Hij leidde het land naar het EK 2008, maar na de uitschakeling in de poulefase kwam er al enige kritiek. De teleurstellende kwalificatie voor het WK deed de positie van Don Leo verder wankelen. In april redde hij het vege lijf nog met een recordoverwinning op San Marino (10-0), maar na het gelijkspel van zaterdag tegen Noord-Ierland (2-2) en de nederlaag tegen Slovenië is het gedaan met de 66-jarige Nederlander, die tevens technisch adviseur is bij Feyenoord.

Zijn 'dubbelfunctie' kwam hem op fikse kritiek te staan in Polen, waar de mening was dat Beenhakker al zijn tijd in het nationale team moest steken. Daarnaast streed Beenhakker het laatste jaar vooral tegen bepaalde personen in het bondsbestuur die liever een Pool dan een buitenlander als bondscoach zien.Had Beenhakker eerst Lato - die na het EK aantrad - nog aan zijn zijde, de laatste maanden draaide de bondsvoorzitter steeds meer de andere kant op. Niet voor niets zei hij woensdagavond: "De volgende bondscoach wordt zeker een Pool."

Wat het ontslag van Beenhakker voor gevolgen heeft voor de andere Nederlanders binnen de Poolse staf is nog niet bekendgemaakt. Frans Hoek is assistent- en keeperstrainer en Jan de Zeeuw is teammanager. De kans is groot dat zij ook vertrekken.
Categorie:
Tag(s):