woensdag, 2. december 2009 - 9:55

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Utrecht

Uit onderzoek in opdracht van Politie Utrecht blijkt dat burgers twijfelen welk nummer ze kunnen bellen bij het zien van verdachte situaties. De campagnesite www.herkendesignalen.nl helpt mensen bij het herkennen van verdachte situaties en spoort aan om direct 1-1-2 te bellen.

Betrokkenheid burgers groot
Het onderzoek van Politie Utrecht toont aan dat er grote betrokkenheid van burgers is bij het voorkomen en opsporen van criminaliteit. 90% van de mensen vindt het belangrijk dat burgers zelf ook opletten op verdachte situaties in hun directe leefomgeving. 82% onderschrijft de stelling dat de politie zonder hun hulp weinig kan doen.

Bel 1-1-2 ook bij verdachte situaties
Welk nummer je moet bellen bij het zien van verdacht gedrag is voor veel mensen nog onduidelijk. Slechts 49% weet dat 1-1-2 gebeld mag worden voor het doorgeven van een verdachte situatie. 52% van de burgers kent het nummer 1-1-2. Met de publiekscampagne wil Politie Utrecht daar verandering in brengen en daarmee de pakkans vergroten. Op herkendesignalen.nl kunnen bezoekers zelf hun intuïtie testen aan de hand van vier verdachte situaties op het gebied van autokraak.

Eerste campagneresultaten positief
Tot dusver hebben bijna 10.000 mensen de website www.herkendesignalen.nl bezocht. In veel gevallen blijkt dat burgers een verdachte situatie prima weten in te schatten. 70% van de bezoekers geeft aan 1-1-2 te bellen na het zien van een verdachte situatie. Het doorgeven van een signalement blijkt voor veel bezoekers geen probleem te zijn. Ruim 80% geeft de juiste informatie. De eerste gegevens van de meldkamer van de politie zijn ook positief. Sinds de campagne is gestart zijn er in de eerste campagneweek 42% meer telefoontjes binnengekomen met de melding van verdachte situaties.
Provincie:
Tag(s):