vrijdag, 4. december 2009 - 14:30

Bende gewelddadige drugsrunners aangehouden

Maastricht

De Nationale Recherche en de regiopolitie Limburg-Zuid hebben woensdag acht mannen en twee vrouwen aangehouden die met elkaar vermoedelijk een bende gewelddadige drugsrunners vormen. 'De verdachten zijn vermoedelijk al maandenlang actief in Zuid-Limburg met de verkoop van heroïne en cocaïne aan Franse drugstoeristen', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Wanneer de klanten zich niet vrijwillig aandienden, werden ze in Nederland agressief benaderd door de drugsrunners.

Op zondag 12 juli 2009 werd een kleine personenauto met Frans kenteken nabij de snelweg A2 klemgereden door drie personenauto’s met gewelddadige drugsrunners. De bestuurder van de Franse auto met nog vier inzittenden probeerde zijn toevlucht te zoeken bij een tankstation. De aanvallers sloegen met ijzeren staven, een fles sterke drank en een groot mes op de auto in.

De inzittenden werden beroofd van kleding, tassen, geld en een mobiele telefoon. De overvallers dreigden hun slachtoffers te doden wanneer zij hen nog eens zouden tegenkomen. Een van hen maakte daarbij een snijdende beweging met een mes bij zijn keel.

Rotterdam
De rechercheurs van de Nationale Recherche en de regiopolitie Limburg-Zuid onderzoeken een aantal drugsleveringen aan Franse kopers in de afgelopen maanden. De drugs zijn vermoedelijk afkomstig uit Rotterdam en werden veelal met het openbaar vervoer naar Zuid-Limburg gebracht en op verschillende adressen in Maastricht en Meerssen opgeslagen.

Drugsdealers en -runners van Marokkaanse komaf zijn sinds de jaren negentig actief in Zuid-Limburg. Zij werven klanten op de autosnelwegen en de grote treinstations. Drugsrunners wachten klanten op, maken contact met hen en gidsen hen naar dealadressen. Bestaande klanten kunnen een mobiel telefoonnummer bellen om hun bestelling door te geven.

Gevaarlijke capriolen op snelweg
Op de autosnelwegen maken de drugsrunners op een zeer agressieve en gevaarlijke manier contact met hun klanten. Ze maken gebruik van snelle auto’s en wachten hun klanten met gedoofde lichten op parkeerplaatsen en vluchtstroken langs de snelwegen op. Potentiële kopers rijden vaak in auto’s met Belgische en Fransen kentekens. Onderweg wordt hun aandacht getrokken door bumperkleven, lichtsignalen, gebaren en tikken tegen de zijruiten door drugsrunners die uit hun auto hangen.

De drugsrunners onttrekken zich met zeer hoge snelheden tot boven de 200 kilometer per uur aan politiecontroles. In één geval reed een runner frontaal in op een opvallende surveillanceauto van de regiopolitie. Achtervolgingen leiden telkens tot zeer gevaarlijke verkeerssituaties en moeten vaak door de politie worden afgebroken.

Drie broers
De verdachten vormen vermoedelijk een criminele groep rond drie broers van Marokkaanse komaf van wie de oudste, een 27-jarige man uit Rotterdam, door het Landelijk Parket wordt gezien als hoofdverdachte. De andere verdachten komen uit Rotterdam, Dordrecht, Maastricht en Meerssen. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam
Provincie:
Tag(s):