vrijdag, 6. november 2009 - 14:46

Besluit schaalsprong Almere

Almere

Het kabinet neemt vandaag (vrijdag 6 november) een besluit over de verdere groei van Almere. De stad zou moeten groeien naar 350.000 inwoners om de randstad te ontlasten, maar de gemeente Almere heeft daaraan wel keiharde eisen gesteld.

Almere wil graag uitgroeien naar de vijfde stad van Nederland, maar daarvoor zijn wel een aantal voorzieningen noodzakelijk. Zo moet de bereikbaarheid van de stad worden vergroot door middel van een extra verbinding met Amsterdam. De huidige infrastructuur tussen Almere en de randstad vormt nu al een knelpunt, als de stad straks bijna twee keer zo groot is zijn de problemen helemaal niet meer te overzien. De VVD fractie heeft inmiddels laten weten voorstander te zijn van de zogenaamde IJmeerverbinding, terwijl het CDA zelfs twijfelt of Almere wel zo groot moet groeien.

De groei van Almere zou in twee richtingen moeten plaatsvinden ; in oostelijke richting door middel van de bouw van Almere-Oosterwold en in westelijke richting met de bouw van Almere-Pampus en een “wooneiland” in het Markermeer. Er zijn nog wel een aantal hindernissen te nemen voordat de bouw kan beginnen. Zo valt de grond waarop Oosterwold moet verreizen nog onder de gemeente Zeewolde en zijn er van diverse organisaties bezwaren tegen zowel de aanleg van de IJmeerverbinding als het bouwen in zee.
Provincie:
Tag(s):