maandag, 3. augustus 2009 - 19:49

Bevrijdingzeeland.nl geeft overzicht van herdenkingsactiviteiten

Provinciaal

In de periode september 2009 t/m juni 2010 vinden er in Zeeland herdenkingsactiviteiten plaats ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de herstelde vrede.

Veel erfgoedorganisaties in Zeeland nemen deel aan het herdenkingsjaar 2009-2010, respectievelijk 65 jaar na de herwonnen vrijheid en 70 jaar na het uitbreken van de oorlog. Het overzicht van de herdenkingsactiviteiten is te vinden op www.bevrijdingzeeland.nl, een website waarop musea, archieven en andere culturele organisaties hun activiteiten kunnen aanmelden. Via deze site coördineert Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) op provinciaal niveau de publiciteit rondom het herdenkingsjaar 'Zeeland bezet en bevrijd 1940-44/45'.

Zeeland maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal onderdeel uit van het internationale strijdtoneel. Zowel tijdens de Duitse inval in mei 1940 als vier jaar later, in oktober en november 1944, werd hier zwaar gevochten. De vele persoonlijke getuigenissen, jaarlijkse herdenkingen, oorlogsmonumenten, musea, wederopbouwpanden, bunkers en sporen in het landschap getuigen hier nog van.

In het herdenkingsjaar 2009-2010, 'Zeeland bezet en bevrijd 1940-1944/45', staan twee gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog centraal. Najaar 2009 herdenkt Zeeland de Slag om de Schelde, de operatie in 1944 die de sleutel vormde voor de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Bij deze slag kwamen Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en de Bevelanden vrij. Ook Tholen en Sint-Philipsland werden in deze dagen bevrijd. Voor Schouwen-Duiveland zou de bevrijding nog tot 1945 duren.

Voorjaar 2010 wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op 17 mei 1940 werd Middelburg gebombardeerd. Hierdoor brandde het historische hart vrijwel volledig af. De verwoesting van de stad was qua maat en schaal zeker te vergelijken met die van Rotterdam drie dagen eerder. Vanwege de relatieve onbekendheid van deze oorlogshandeling wordt die ook wel Het Vergeten Bombardement genoemd.

Documentaire 'Stille Getuigen van de Slag om de Schelde'
Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar liet SCEZ in samenwerking met zes Zeeuwse oorlogsmusea door Studio Haak & Visser te Middelburg de filmdocumentaire ‘Stille Getuigen van de Slag om de Schelde’ produceren, met persoonlijke getuigenissen bij voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De film gaat op 18 september in première bij de herdenking van de bevrijding van Axel.

De documentaire is daarna t/m september 2010 in deelfilms te zien in de zes Zeeuwse oorlogsmusea, zij wordt beschikbaar gesteld aan het Zeeuwse onderwijs en is op 30 oktober te zien op Omroep Zeeland TV.
Provincie:
Tag(s):