vrijdag, 28. augustus 2009 - 18:46

Bijzondere 65ste Airborne Herdenking in Ede

Ede

Op zaterdag 19 september vindt voor de 65ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Bij de luchtlandingen in Ede op de Ginkelse Heide zullen bijna 1000 parachutisten springen. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar geeft een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien.

Er komen 120 Arhem Veteranen speciaal over uit Engeland voor deze herdenking. Vanwege het bijzondere jaar zijn er tal van extra activiteiten. Zoals de komst van vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, het demonstratieteam de Red Devils en een speciale Airborne markt.

Het 65ste Airborne programma begint om 10.00 uur en duurt tot circa 14.00 uur. Engelse parachutisten van het 4th en 1th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere België, Amerika en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen uit verschillende vliegtuigen: tenminste tien Herculessen en twee Dakota’s. De Red Devils, het demoteam van 4 Para, springt uit een Norman Islander.

Zeker 120 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking vanaf de schaapskooi bij te wonen. Om 10.15 uur zal de leider van de veteranen met het afvuren van een kanon van de historische veldartillerie de luchtlandingen openen.

De para’s zullen zowel voor- als na de herdenking springen zodat iedereen van dit spectaculaire schouwspel kan genieten, want een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland.

Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De Verenigde Edese Harmonieën verzorgen de muziek. Het orkest speelt koraalmuziek tijdens de kransleggingen. De Band of the Parachute Regiment uit Engeland vertolkt de volksliederen van achtereenvolgens Engeland, Polen en Nederland. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Band of the Parachute Regiment samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna worden de luchtlandingen vervolgd.

Er zijn tenminste tien Herculessen waaruit de Engelse en Nederlandse para’s zullen springen. Na de herdenking springen de para’s uit de overige NATO landen. Ook vliegen er twee Dakota’s. Daaruit springen de Pathfinders, een re-enactmentgroep. Om de herdenking luister bij te zetten, vliegen er ook historische vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over zoals een B-25 bommenwerper uit WO II, een Spitfire, twee Harvards en andere historische kisten. Na de herdenking geven de Red Devils een demonstratie. Zij springen uit een Norman Islander. Voorafgaand aan de herdenking en na de luchtlandingen vliegen de Parapanters boven de heide.
De luchtlandingen duren tot ongeveer 14.00 uur

Speciaal voor deze 65ste herdenking wordt voorbij de Schaapskooi een activiteitenveld ingericht. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de Airborne. Activiteiten vooral voor kinderen. Voor de ouderen zijn er veel kramen waar Airborne artikelen te zien en te koop zijn. Ter gelegenheid van deze 65ste herdenking komen er veel nieuwe boeken en films uit, zoals een historisch cahier over de Airborne herdenkingen in Ede.

Natuurlijk zijn er op deze Airborne markt muzikale optredens te verwachten zoals 150 doedelzakspelers. Verder zullen er heel veel historische voertuigen te zien zijn.

Om de toestroom van het vele publiek goed te regelen wordt de N224, de weg over de hei, voor alle verkeer afgesloten. Alleen bussen hebben toegang en auto’s die beschikken over een invalidenparkeerkaart

Bezoekers worden vanaf de toegangswegen van Ede naar de speciale parkeerplaatsen geleid op de kazernes. Vanaf daar rijden er pendelbussen naar de hei. Ook vanaf het station Ede-Wageningen rijden pendelbussen. Er wordt een kleine vergoeding van € 2,00 gevraagd voor de bussen. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis mee. De bussen rijden vanaf 8.00 uur.
De rotonde in Otterlo (N310 en N304) is dan opgebroken. Het verkeer wordt omgeleid.

Meer informatie
Voor meer informatie over alle activiteiten rondom de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem kunt u terecht op:

www.ede.nl
www.airborne-herdenkingen.nl
www.airborne-taptoe-ede.nl
www.airbornefeelings.nl

U kunt ook mailen naar: airborne@ede.nl
Provincie:
Tag(s):