woensdag, 4. maart 2009 - 21:15

Bodelaeke keert na twee eeuwen terug

Giethoorn

Twee eeuwen geleden werd het veenarbeiders dorpje Bodelaeke door twee stromen van de kaart geveegd. Slechts twee huizen en de kerk bleven over. In de Kop van Overijssel staat een voor Nederland uniek woon- en watersportproject op stapel. Aan de rand van het nieuwe Nationaal Park Weerribben-Wieden, bij Giethoorn en de Beulakerwijde, verschijnt (opnieuw) het dorp Bodelaeke.

Bodelaeke – later Beulake genoemd – ontstond in de 15de eeuw, als nederzetting voor veenarbeiders. Het betekende letterlijk ‘huisje aan het water’. Het dorpje leefde van de intensieve turfwinning. Die bracht brood op de plank, maar trok ook het noodlot aan. Hoe meer veen er werd gestoken, hoe smaller de stroken land – ribben of legakkers – werden waar veen droogde en arbeiders woonden. In 1775 sloeg het noodlot toe: twee stormen maakten een einde aan Beulake. Slechts twee huizen én de kerk bleven staan. Ruim twee eeuwen later keert Bodelaeke terug op de kaart.

Uniek omdat van het 166 hectare grote gebied slechts 10 % een woonbestemming krijgt. Zo worden 191 recreatie- en 47 permanente woningen straks vooral omgeven door water en door nieuwe natuur die Natuurmonumenten er zal ontwikkelen. De woningen in Bodelaeke zijn ontworpen in de stijl van de streek.

Aan optimisme ontbreekt het de ontwikkelaars van Bodelaeke nog steeds niet. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, recreatiewoningen zijn juist nu bijzonder in trek. ‘Kredietcrisis of niet: een mooi stuk grond met een exclusieve woning op een locatie als deze, is een goede investering’, blijft hun gedachte achter Bodelaeke. Het grote aantal serieuze belangstellenden voor zowel recreatie- als permanente woningen lijkt dat optimisme te rechtvaardigen.
Provincie:
Tag(s):