woensdag, 16. september 2009 - 10:34

Boek over 750 jaar Amersfoort

Amersfoort

In het kader van de 750ste verjaardag van de stad Amersfoort heeft uitgeverij Thoth in samenwerking met Archief Eemland een boek uitgegeven over de stad.

Het A’foort boek schetst een uniek en levendig portret van deze eeuwenoude stad. Het bevat een schat aan informatie, van het prille begin als hofstede tot en met de bouw van de moderne wijken Kattenbroek en Vathorst. Een boek boordevol wetenswaardigheden, anekdotes en onverwachte details. Zo’n driehonderd onderwerpen passeren de revue, geïllustreerd met verrassende foto’s en afbeeldingen van schilderijen, kaarten en andere archiefschatten.

Het boek vertelt over Amersfoort als welvarend bedevaartsoord, grote garnizoensstad, belangrijk verkeers-knooppunt, moderne groeistad én groenste stad van Europa. Maar ook over de vele bierbrouwerijen, de bloeiende textiel- en tabaksnijverheid en de komst van de moderne fabrieken. Het werpt een blik op bij-zondere kunst, opvallende architectuur en waardevolle monumenten.

En het schenkt aandacht aan al die Amersfoorters, bekende en onbekende, hun kommer en kwel, ramp en voorspoed en hun dagelijkse drukte met werk, onderwijs, zorg, geloof, sport en vermaak. Kortom, een boek dat de lange geschiedenis van Amersfoort tot leven brengt. Daarbij is rijkelijk geput uit de collectie van Archief Eemland, tevens
stadsarchief Amersfoort, en andere instellingen als Museum Flehite en de Gemeentelijke Dienst Monumentenzorg.
Provincie:
Tag(s):