zaterdag, 14. november 2009 - 11:37

Boer vindt bijzondere bronzen halsringen uit IJzertijd

Lelystad

In de omgeving van Biddinghuizen heeft een landbouwer een bijzondere vondst gedaan. De boer vond twee bronzen halsringen uit de IJzertijd op zijn akker en heeft deze aan Nieuw Land, dat onder meer het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Flevoland huisvest, overgedragen. Vondsten uit deze periode zijn uiterst zeldzaam in de provincie Flevoland.

De twee bronzen halsringen (zogenaamde torques) zijn versierd met cirkels en lijnen die erin gegraveerd zijn. Vergelijkbare exemplaren zijn eerder in Friesland gevonden en stammen uit de Eerste terpenperiode die loopt van 500 v. Chr. tot het jaar 0. Deze periode valt binnen de IJzertijd. Dergelijke sierraden komen voor in het voormalige woongebied van de Germanen en Kelten. Bronzen halsringen worden doorgaans aangetroffen als bijgiften in graven. Ook is bekend dat dergelijke (kostbare) voorwerpen als offer in het moeras of water werden geworpen.

Nader onderzoek van de vindplaats zal mogelijk meer informatie opleveren over hoe en wanneer de sierraden in Flevoland zijn terechtgekomen. Eén van de ringen is ooit gebroken en met behulp van klinknageltjes gerepareerd.
Provincie:
Tag(s):