maandag, 7. december 2009 - 15:08

Bos wil garantieregeling banken verlengen

Den Haag

De Nederlandse Staat wil de garantieregeling van 200 miljard euro voor de uitgifte van middellang schuldpapier van banken verlengen. ‘De kapitaalmarkt heeft zich gedeeltelijk hersteld maar blijft fragiel. De Europese lidstaten vinden het nu te vroeg om tot een algehele exit van de garantieregeling te komen’, meldt het ministerie van Financiën maandag.

In oktober 2008 is de garantieregeling in het leven geroepen voor banken vanwege een gebrekkig functioneren van de kapitaalmarkt voor middellangetermijnfinanciering. Doel van de garantieregeling is de financiering van financiële instellingen weer op gang te brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren wordt gewaarborgd. De garantieregeling strekt zich uit tot leningen met looptijden van minimaal 3 en maximaal 60 maanden.

Gebruik minder aantrekkelijk gemaakt
De Staat wil de banken wel stimuleren zich op alternatieve wijzen te financieren. Om dit te bereiken zal het gebruik van de garantieregeling minder aantrekkelijk worden gemaakt door de garantiepremie per 1 januari 2010 te verhogen. Zo zal de premie voor leningen met looptijden tot en met één jaar verhoogd worden met 20 basispunten tot 70 basispunten. De premie voor leningen met looptijden langer dan 1 jaar zal worden verhoogd met 50 basispunten.

Voorbehoud goedkeuring
De verlenging loopt tot en met 30 juni 2010 onder voorbehoud van goedkeuring van de Tweede Kamer en de Europese Commissie.
Categorie:
Tag(s):