woensdag, 16. september 2009 - 17:39

Brandweer is grote duinbrand in Bergen meester

Bergen

De bewoners van het ontruimde gebied in Bergen, vanwege de grote duinbrand die woensdagmiddag was uitgebroken, mochten woensdagavond rond 22.00 uur terugkeren naar hun woning. De brandweer was de brand rond 21.30 uur meester. Dit heeft de gemeente Bergen laten weten.

Er was veel rookontwikkeling ter hoogte van de Eeuwigelaan. Aan de Eeuwigelaan in Bergen zijn tientallen woningen ontruimd, als gevolg van de grote brand. Het verkeer rondom Bergen stond finaal vast.

De gemeente Bergen riep de mensen op om niet te komen kijken zodat de hulpdiensten alle ruimte hadden om te werken. De brand was in de wijde omtrek goed te zien. De brandweer was met groot materieel uitgerukt en werkte in compagnieverband.

De politie reed met auto's door de straten om bewoners te waarschuwen hun ramen en deuren te sluiten. Ongeveer 140 brandweermensen zijn ingezet om de brand te blussen.

Update 16-09-2009 19.29 uur
De brand was 2.5 hectare groot. Er was veel aanloop van publiek en streekverkeer. Daardoor was het gebied moeilijk toegankelijk. De Eeuwigelaan werd woensdagavond rond 19.00 uur geheel ontruimd.

Update 16-09-2009 19.35 uur
200 personen aan de Eeuwigelaan moesten worden geëvacueerd. Zij werden opgevangen in de Beeck in Bergen, adres Molenweidtje 2 in Bergen.

Update 16-09-2009 19.42 uur
Er is een noodverordening van kracht voor het gebied: Uilevangerslaan, Zwarteweg, Zeeweg, Eeuwigelaan en de Sparrenlaan in Bergen.

Update 16-09-2009 19.52 uur
Rond 19.45 uur was de brand op twee plekken onder controle. Eén brand richting Schoorl brandde nog. De brand was nog een eind van de bebouwing vandaan waardoor er niet meer mensen geëvacueerd hoefte te worden.

Update 16-09-2009 22.06 uur
De bewoners van het ontruimde gebied in Bergen mochten terugkeren naar hun woning. De brandweer heeft het sein brand meester gegeven en het is veilig voor bewoners om terug te keren. Het advies is ramen open laten, deuren wel op slot. Ventileren van de woningen blijft de komende dagen belangrijk voor het binnenklimaat.

Mensen met gezondheidsklachten, gerelateerd aan brand, bijv hoesten, rauwe keel en dergelijke kunnen zich melden bij de eigen huisarts of in avond/weekend bij de huisartsenpost. Groenten uit eigen tuin moeten goed worden afgespoeld voor consumptie. Goed luchten in huis, stank kan blijven nog aantal dagen. Er blijft M.E. in het gebied aanwezig.

In het duingebied is er nog de hele nacht nageblust. Daarom blijft de noodverordening voor het duingebied van kracht. De noodverordening blijft van kracht voor het gebied: Uilevangerslaan, Zwarteweg, Eeuwigelaan, Zeeweg en de Sparrenlaan tot 24.00 uur vannacht in Bergen. Na 24.00 uur is er sprake van een aangepaste noodverordening: de Eeuwigelaan wordt dan vrijgegeven voor verkeer.
Provincie:
Tag(s):