donderdag, 20. augustus 2009 - 10:34

Brandweer onvoldoende opgeleid bij dieren te water

Amsterdam

De brandweer Amsterdam-Amstelland heeft haar handen vol aan dieren die verkoeling zoeken. Van juni tot en met half augustus is Brandweer Amsterdam-Amstelland tweeënveertig keer uitgerukt om dieren uit het water te redden.

In de zomermaanden komt het vaak voor dat paarden, koeien en andere dieren verkoeling zoeken in het water, waarna ze niet meer op het droge kunnen komen. Brandweer Amsterdam-Amstelland is getraind om deze dieren op een zo veilige en diervriendelijke manier uit hun benarde positie te redden.

Dieren kunnen bij hoge temperaturen last krijgen van hittestress. Dit treedt op als dieren hun warmte niet of nauwelijks kwijtraken. Bij het zoeken van verkoeling aan de waterkant kunnen zij te water raken. De brandweer krijgt in de zomermaanden dan ook vaker te maken met dieren die dit overkomt en niet meer zelfstandig uit het water kunnen komen. Uit statistieken blijkt dat de meeste ongevallen met dieren te water zich voordoen bij een temperatuur boven de 21 graden Celsius.

Brandweer onvoldoende opgeleid bij dieren te water

Het redden van deze zware lompe dieren is niet altijd zonder risico’s. In het verleden zijn regelmatig brandweermensen gewond geraakt, omdat ze niet goed wisten hoe om te gaan bij het redden van zogenaamde grote huisdieren.

Het bedrijf Rescue Horse Fire Training, van de Amstelveense brandweerman Harko Kwakernaat, leidt brandweerkorpsen op om het aantal slachtoffers onder personeel terug te brengen.

Een aantal Nederlandse korpsen hebben hun personeel inmiddels al op cursus gestuurd. Van de brandweerkorpsen die dat nog niet hebben gedaan weet zeker 80 procent van de brandweerlieden niet om te gaan met deze dieren, aldus Kwakernaat.

‘De grootste zorg op dit moment is dat het redden van grote huisdieren, waaronder paarden, koeien of zelfs kamelen, niet is opgenomen in de opleidingsmodule’. Kwakernaat pleit dan ook dat Brandweer Nederland haar ogen opent, om onnodige slachtoffers onder eigen personeel in de toekomst te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):