woensdag, 9. september 2009 - 11:31

Brandweer Vianen heft duikteam op

Vianen

Naar aanleiding van een aantal incidenten die hebben plaatsgevonden bij duikteams binnen brandweer Nederland, heeft minister Ter Horst besloten de regels voor brandweerduiken aan te scherpen. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer moet worden opgeleid en geoefend, iets dat voor brandweervrijwilligers eigenlijk niet haalbaar is. Dit geldt ook voor het vrijwillige duikteam van Vianen. Het duikteam wordt daarom per 1 oktober 2009 opgeheven.

Het duikteam van de brandweer Vianen is ooit gestart met een aantal eenvoudige duiktaken. Er waren in die tijd geen brancherichtlijnen en er werd naar goed bevinden gehandeld. Naar aanleiding van de aangescherpte regels heeft de brandweer Vianen onderzoek gedaan naar de stand van zaken op het gebied van waterongevallenbestrijding binnen de brandweer. Hieruit is gebleken dat met het huidige bestand van vrijwillige duikers en een duikinstructeur, niet voldaan wordt aan
de strengere eisen die het Rijk oplegt.

Strengere controle en eisen aan de verlenging van een diploma leidt tot uitval van duikers. Daarnaast is het voor vrijwilligers bijna niet haalbaar om naast het oefenen voor de 'gewone' brandweertaak ook aan alle oefenprestaties voor het duiken te voldoen. Ook is het zo dat de werving van nieuwe duikers steeds lastiger wordt, omdat deze door de zware eisen minder gemotiveerd zijn om aan de opleiding te beginnen. Omdat het onverantwoord is om de duiktaak nog langer uit te voeren en we niet aan de gestelde eisen kunnen voldoen is besloten om het duikteam van de brandweer Vianen op te heffen. Korpsen uit de regio nemen de duiktaak voor de gemeente Vianen over.
Provincie:
Tag(s):