woensdag, 23. december 2009 - 8:30

Brandweer voorkomt erger

Katwijk

De brandweer van korps Valkenburg kan terug kijken op een zeer geslaagde inzet. In de nacht va dinsdag 22 op woensdag 23 december om 03:20 uur kreeg de brandweer van Valkenburg een melding van een binnenbrand aan de 2e Mientlaan in Katwijk. De brandweer ging ter plaatse met de TAS (TankAutoSpuit) vanwege de gladheid en trof een houten woning aan met een aardige rookwolk aan de voorzijde.

De eigenaar stond op dat moment al buiten en zijn vrouw en kinderen waren tijdelijk ondergebracht bij de buren. De brandweer greep gelijk goed in door de wand open te zagen en achter de wand het brandende materiaal te blussen.

Om 03:38 uur werd het sein 'middelbrand' gegeven en kwam ook korps Katwijk ter plaatse met de TAS. Deze werd ingezet om de watertoevoer te regelen en om het korps Valkenburg te assisteren in deze ijzige koude nacht.

Achter de open haard was de isolatie zo heet geworden dat het vlam heeft weten te vatten en was er in de houten holle wanden en het plafond een brandje ontstaan. Toen de spuitgasten het dakbeschot weghaalden, kwam de brandende isolatie naar beneden. De brandweer wist deze te blussen met lagedrukslangen en hogedrukslangen. Met de warmtebeeldcamera is goed bekeken of er ergens nog hitte in de wanden aanwezig was en is de wand voor een groot gedeelte verwijderd.

De eigenaar, die het huis zelf heeft opgebouwd, wist precies hoe alles in elkaar zat en heeft de brandweer bijgestaan door alle informatie die hij had, over te brengen aan de spuitgasten. Er bevond zich vanaf de grond tot het dak een smeulende isolatie en ook daar werd de slang op gezet.

Na een uur kon de brandweer van korps Katwijk retour naar de kazerne en na weer een half uur kon ook brandweer Valkenburg de spullen gaan opruimen. Met verkleumde handen en tenen keerden ze na twee uur terug naar de post en konden ze aan de warme koffie. De meesten konden daarna gelijk naar hun werk. Een paar konden nog even naar hun warme bedje. De brandweer van Katwijk kon bij aankomst op de kazerne nog even naar een OMS (OpenbaarMeldSysteem) aan de Prins Hendrikkade, maar gelukkig bleek hier weinig aan de hand.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):