zaterdag, 31. oktober 2009 - 20:12

Brommers op de Rijbaan: gewenningsperiode voorbij

Almere

Op aaandag 24 augustus - direct na de schoolvakantie — zijn de brommers in Almere van het fietspad naar de rijbaan verhuisd. Om deze verandering soepel te laten verlopen en alle verkeersdeelnemers aan de nieuwe situatie te laten wennen, stelde de gemeente Almere vanaf 24 augustus tot 1 november een gewenningsperiode in. Tijdens deze periode heeft de politie gecontroleerd en verwezen naar de nieuwe verkeersregel.

Vanaf zondag 1 november gaat de politie streng handhaven en moeten alle brommers gebruik maken van de rijbaan. De verhuizing van de brommers naar de rijbaan is een verandering waar veel verkeersdeelnemers aan moesten wennen. Uit gegevens van de politie blijkt dat deze verandering geen extra ongevallen heeft veroorzaakt. De trend is hetzelfde gebleven. Op de dreven zijn drie ongevallen gebeurd. Bij twee ongevallen was er alleen een scooter betrokken. En bij een ongeval ging het om een scooter die achterop een auto reed. Op het Spoorbaanpad zijn na de invoering geen ongevallen meer gebeurd. Wel is dit fietspad nog in trek bij de brommerrijders, ondanks dat ze hier niet meer mogen komen. Ook op het Gerrit Schultepad (Almere Buiten/Bloemenbuurt) wordt nog vaak gereden. De politie zal deze paden extra aandacht geven bij de handhaving.

Tijdens de gewenningsperiode deelde de politie, als waarschuwing, gele kaarten uit aan brommerrijders die op een pad reden waar ze niet meer mochten komen. Een tweede gele kaart resulteerde in een boete. In de gewenningsperiode zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld. De politie verrichtte enkele honderden staandehoudingen.

In de maand juni startte de gemeente Almere een uitgebreide voorlichtingscampagne. Bij de campagne werden verschillende middelen ingezet om aandacht te vragen voor de nieuwe regel. Zoals de grote verhuisdozen langs de dreven (deze blijven tot 2 november a.s. staan), advertenties in Almere Vandaag, nieuwsbrieven en posters. De speciale campagne-website van Brommers op de rijbaan www.brommersopderijbaan was een groot succes, de website werd zo’n 6000 keer bezocht. Er was vooral een hoog bezoekersaantal na het verspreiden van de tweede nieuwsbrief eind augustus. Verder werd er een SMS & Win-actie georganiseerd waarbij vijf hippe retro scooters verloot zijn.

De gelukkige prijswinnaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Om de scooter in het bezit te krijgen, moesten zij de juiste verhuisdatum smsen. Er kwamen ruim 2000 smsjes binnen. De gelukkige winnaars krijgen maandag 2 november om 13:00 uur hun scooter uit handen van wethouder Arno Visser (Verkeer en Vervoer).

In heel Nederland rijdt de brommer al sinds december 1999 op de rijbaan. Deze verkeersregel werd ingevoerd vanwege het grote snelheidsverschil met de fietsers en de vele ongelukken tussen afslaande auto’s en rechtdoor rijdende bromfietsers op parallelle fietspaden. De gemeenteraad van Almere heeft in februari 2008 besloten om de brommers naar de rijbaan te laten verhuizen. Daarbij geldt wel een aantal uitzonderingen; op sommige routes blijft de bromfiets op het fietspad.
Provincie:
Tag(s):