donderdag, 16. april 2009 - 9:04

Buienradar zoekt ‘buien-assistenten’

Arnhem

Buienradar.nl start deze week een nieuw en uniek weer meetnetwerk. Op de website 360.org kunnen bezoekers zelf het weer doorgeven op basis van hun eigen waarnemingen.

"Meteorologie begint bij meten. Zonder meetgegevens kun je niets beginnen" zegt Edwin Rijkaart van Buienradar. "Wij vragen onze bezoekers om naar buiten te kijken en door te geven wat ze zien. Zeg maar 16 miljoen Buienradars. Als een klein percentage van onze bezoekers waarnemingen doorgeeft ontstaat er een omvangrijk actueel meetnetwerk. De data slaan we op en hieruit tekenen we bijvoorbeeld temperatuurkaarten" aldus Rijkaart.

Met de meetgegevens is het tevens mogelijk de Buienradar te corrigeren. Met de huidige radartechniek kan bijvoorbeeld geen motregen worden waargenomen omdat motregendruppels te fijn zijn voor de radarstralen. Begin maart is Buienradar met een kleine groep waarnemers op het 360.org netwerk een motregenradar gestart. Die is veel gebruikt. Tijdens dezelfde pilot is met succes geëxperimenteerd met het waarnemen van type neerslag zoals sneeuw of hagel. De radar ziet dit onderscheid niet maar de consument natuurlijk wel door simpel naar buiten te kijken. Door de radarbeelden hiervoor te corrigeren ontstaat een nog betrouwbaarder beeld.

Om meetfouten te voorkomen bestaat 360.org uit regionale beheerders. Regiobeheerders kunnen waarnemingen van particulieren filteren. Daarnaast valideert een bestaand meetnetwerk de waarnemingen.

Stadsklimaat
"Meetgegevens kloppen vaak niet met de beleving van consumenten. Iedereen herinnert zich wellicht nog de extreme kou die werd gemeten in Limburg (Ell) door een officieel meetstation begin 2009. Die had waarnemingen van min 20 en verder. Met de meetapparatuur is vaak niets mis. Alleen staan deze stations in een open veld in omstandigheden waar er geen enkele invloed is van buitenaf. De meeste mensen wonen niet in open velden maar in stedelijke gebieden.

Een stadsklimaat kent vaak hele andere temperaturen en waarnemingen. Voor de beroepsmeteoroloog is het meetstation wellicht de meest interessante bron maar voor de meeste mensen zeker niet. Daarbij komt dat veel meteorologen weg bezuinigd zijn en vervangen zijn door automatische stations. Automatische stations bieden niet dezelfde kwaliteit als een mens van vlees en bloed die even naar buiten kijkt".
Categorie:
Tag(s):