dinsdag, 15. september 2009 - 9:06

Celstraffen voor straatroof in Bilthoven

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft twee 23-jarige mannen uit Baarn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte het tweetal schuldig aan het plegen van een straatroof in Bilthoven in mei dit jaar.

Het tweetal beroofde een man die eerder bij pinautomaat geld gepind had. Zij maakten hierbij 3950 euro buit. Eén van de twee heeft het slachtoffer tijdens de beroving geslagen. Uit de verklaringen van de twee bleek dat één van de mannen - een semi-professionele voetballer - in geldnood verkeerde. Zij hadden daarom het plan opgevat iemand te beroven.

Een dergelijke diefstal is voor het slachtoffer een bijzonder traumatische ervaring, zei de rechtbank. Hierbij hebben ze in het geheel niet stilgestaan en de rechtbank rekent hen dat zwaar aan.

De rechtbank hield bij het opleggen van de straf geen rekening met het feit dat een van de twee verdachten, omdat hij een semi-professionele voetballer is, de publicaties in de pers als extra leed heeft ervaren en dat zijn carrière waarschijnlijk ten einde is. ,,Publieke figuren hebben (wellicht ongewild) een voorbeeldfunctie en juist zij dienen zich verre van dergelijke praktijken te houden’’, aldus de rechtbank.

Eén van twee verdachten werd overigens ook veroordeeld voor een poging tot diefstal bij voetbalvereniging GVVV in Veenendaal.

De veroordeelde mannen moeten zich houden aan de aanwijzingen van de Reclassering. De voetballer moet ook meewerken aan een behandeling voor zijn gokverslaving.
Provincie:
Tag(s):