dinsdag, 15. december 2009 - 12:39

Circa 800.000 Nederlanders op kerstvakantie

Den Haag

Deze kerstperiode gaan circa 800.000 Nederlanders op vakantie. De ruim 400.000 vakantiegangers die tijdens de kerstvakantie naar het buitenland gaan moeten vooral op vrijdag en zaterdag met files rekening houden, verwacht de ANWB.

In eigen land valt het volgens de toeristenbond wel mee met drukte. De avondspits op vrijdag 18 december wordt niet drukker dan gebruikelijk.

Richting de skipistes in de Alpen wordt het dit weekend wel behoorlijk druk. In Zuid-Duitsland verwacht de ANWB files op de A3/A9 Frankfurt – Neurenberg – München, de A8 München – Salzburg en op de A99 rondweg München.

In Oostenrijk is de kans op files groot op de A10 Salzburg – Villach, voor de Tauerntunnel en op de toegangswegen van de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland.

In Frankrijk is het vrijdag en zaterdag dringen op de snelwegen ten oosten van Lyon. Met name op de A4 Genève – Chambèry – Grenoble, A43 Lyon – Albertville en de N90 Albertville – Bourg-St-Maurice.

Duitsland is volgens de ANWB de populairste winterbestemming. Ruim 130.000 Nederlanders vieren daar een weekje kerstvakantie. Oostenrijk komt op de tweede plaats, België en Frankrijk delen plek drie. Ruim 60 procent van alle wintersporters kiest de auto als vervoermiddel.

In Nederland veroorzaken dagjesmensen op zaterdag 26 en zondag 27 december en op vrijdag 1 en zaterdag 2 januari files. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar is de ochtendspits doorgaans zeer druk. Daarom verwacht de ANWB maandagochtend 4 januari weer lange files.

Evenementen:
19 en 20 december is Andre Rieu in het Gelredome, dat veroorzaakt extra vertraging op de wegen rond Arnhem. De Winter Efteling van 12 tot en met 31 december en van 2 tot en met 31 januari zorgt voor extra drukte op de A58 bij Waalwijk en op de N261 bij Kaatsheuvel.
Provincie:
Tag(s):