donderdag, 27. augustus 2009 - 15:07

CNV Schoonmaak: 'Naast laag btw-tarief is cao nodig'

Het wordt pas spic and span in de schoonmaaksector als naast invoering van een laag btw-tarief ook iets wordt gedaan aan de arbeidsvoorwaarden voor het schoonmaakwerk in huis. Dat stelt bestuurder Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak in reactie op het voornemen van staatssecretaris Jager van Financiën om het btw-tarief neerwaarts bij te stellen.

Schoonmaakwerk in huis gaat per 2010 onder het btw-tarief van 6 procent vallen. Volgens de bewindsman krijgen zo professionele bedrijven meer voet aan de grond op de particuliere markt.

'Maar', zo stelt Kampherbeek, 'er zit momenteel veel kaf tussen het koren. Sommige bedrijven passen de Thuiszorg-cao toe, anderen helemaal niks. Bovendien, allerhande werkzaamheden worden nu verricht door servicebedrijfjes en ‘eenpitters’. De een vraagt er dit voor en de ander dat. Maar werknemers bij zo’n bedrijf moeten het stellen zonder ziektekostenregeling of iets wat lijkt op een pensioen. Daarom wil ik graag van Financiën weten of de regeling dienstverlening aan huis blijft bestaan en in welke vorm. De arbeidsvoorwaarden voor de mensen die actief zijn in deze branche zijn allerminst optimaal. Ik wil dat het departement samen met de vakbond de weg baant voor een goede cao. Dan genereer je automatisch meer handjes in de branche; mensen zijn dan sneller bereid om aan de slag te gaan. En er is werk zat.'
Provincie:
Tag(s):