maandag, 28. september 2009 - 8:17

Cohen: Geen uitkering voor vrouw in boerka

Amsterdam

Een vrouw die haar boerka niet wil afdoen om werk te krijgen, hoeft ook niet om een uitkering te vragen. Dat zegt burgemeester Job Cohen van Amsterdam maandag in een interview in dagblad Trouw.

Cohen vindt het belangrijk dat in situaties waarin er contact is met mensen, zoals op het werk, er geen boerka gedragen wordt. De burgervader zegt dat hij het persoonlijk verschrikkelijk vindt om een vrouw in boerka te zien lopen, maar benadrukt dat zijn mening geen criterium is om het te verbieden.

In situaties waar contact met andere mensen nodig is, zoals op school of op het werk, ligt de situatie volgens de Cohen anders. ,,Ik ben het ermee eens dat als je geen werk kan vinden door die boerka, je dan ook niet langs moet komen om een uitkering aan te vragen.''

In 2006 hield toenmalig wethouder Ahmed Aboutaleb, inmiddels burgemeester van Rotterdam, ook al zo'n pleidooi. Een jaar later floot de Amsterdamse rechtbank de gemeente Diemen terug toen die daadwerkelijk de bijstandsuitkering van een vrouw met boerka introk.

In een reactie daarop nam de Tweede Kamer een motie aan die het korten op de bijstandsuitkering van boerkadragers mogelijk maakt. Een motie om de uitkering in dat geval helemaal in te trekken, kreeg alleen de steun van de PVV.
Provincie:
Tag(s):