vrijdag, 20. november 2009 - 10:42

Consumenten optimistisch over toekomstige economie

Den Haag

De stemming onder consumenten is verbeterd. Het consumenten-vertrouwen steeg van -19 in oktober naar -14 in november. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Consumenten dachten veel positiever over de economie in de komende twaalf maanden. Met de stijging in november zet de opgaande lijn in het vertrouwen, die begon in april, door.

De consumenten waren in november positief over de toekomstige economische situatie. Deze deelindicator verbeterde 24 punten en kwam uit op 9. In oktober waren de consumenten nog flink pessimistischer geworden over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel verslechterde toen met 20 punten. Over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden bleven de consumenten zeer negatief, al verbeterde deze deelindicator wat ten opzichte van oktober.

De koopbereidheid van consumenten veranderde nauwelijks en bleef licht negatief. Hun oordeel over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde licht. Over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen en over de eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden dachten consumenten hetzelfde als in oktober.
Categorie:
Tag(s):