donderdag, 12. november 2009 - 13:46

D66 wil hardere aanpak kunstroof

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en zijn partijgenoot in de Tweede Kamer Boris van der Ham roepen het kabinet op echt werk te maken van de bestrijding van kunst- en antiekcriminaliteit.

De D66-Kamerleden willen dat er een landelijk dekkingssysteem komt waarbij een volledig informatie-, coördinatie- en opsporingsproces geïmplementeerd wordt. Pechtold en Van der Ham vroegen de ministers Hirsch Ballin (CDA, Justitie), Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) en Plasterk (PvdA, Onderwijs) al meermaals naar de inspanningen gericht op kunst- en antiekcriminaliteit.

In Limburg zijn verschillende partijen naar aanleiding van een kunstroof uit een kerk in Swolgen, waarbij de politie nauwelijks inspanningen verrichtte om de daders te achterhalen, zelf een initiatief begonnen. De pastoor van de kerk zegt zelfs dat “de politie niets doet” en dat zij “het nut niet inziet van een onderzoek”. He Huis voor de Kunsten, de provincie, het bisdom en de protestantse gemeente proberen nu zelf een risicoanalyse uit te voeren en mogelijkerwijs veiligheidsmaatregelen te implementeren.

D66 juicht dit initiatief toe, maar noemt het “geen bevredigende oplossing”. Pechtold: “Binnen het Korps Landelijke Politiediensten is voor bestrijding van kunstcriminaliteit nu slechts 3 fte vrijgemaakt. Om dit probleem serieus aan te pakken zijn grotere inspanningen noodzakelijk.”
Provincie:
Tag(s):