dinsdag, 27. oktober 2009 - 17:52

De climax nadert

Nijmegen

Op dinsdag 3 en woensdag 4 november 2009 is het zover: de finalisten van de poëziewedstrijd voor leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG), de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN), De Monnikskap en het Dominicus College dragen in het Lindenberg Theater hun zelfgeschreven gedichten voor.

Zij delen het podium met bekende dichters Anne Vegter, Ted van Lieshout en Jaap Robben, stadsdichter van Nijmegen. De poëtische voordrachten worden afgewisseld met optredens van cabaretière Dorine Wiersma. Na twee anderhalf uur durende finales wordt bekend welke leerlingen zich komend jaar de best dichtende scholieren van Nijmegen mogen noemen. De organisatie ligt in handen van Stichting Onbederf'lijk Vers.

De genomineerde scholieren komen niet onbeslagen ten ijs. Ruim 600 vmbo-, havo- en vwo-leerlingen van de NSG, SSgN, De Monnikskap en het Dominicus College hebben onlangs deelgenomen aan een door Stichting Onbederf'lijk Vers verzorgde workshop over poëzie. Naar aanleiding van deze workshop hebben alle deelnemende leerlingen een gedicht geschreven en ingeleverd bij de organisatie. Uit de grote hoeveelheid gedichten zijn in totaal 22 finalisten geselecteerd.

Tien vmbo-finalisten betreden dinsdagmiddag 3 november om 14:00 uur het podium van de tot poëtische arena omgetoverde grote zaal van het Lindenberg Theater. Een dag later is het de beurt aan twaalf havo/vwo-finalisten. Tijdens deze besloten finales worden zij door een vakkundige jury onder leiding van Anne Vegter, Ted van Lieshout en Jaap Robben beoordeeld op de literaire kwaliteiten van hun gedicht én op hun voordracht. Na een ongetwijfeld zwaar juryberaad worden tenslotte twee prijzen uitgereikt: een voor het beste gedicht en een voor de beste voordacht.

De poëziewedstrijd voor middelbare scholieren heeft tot doel jongeren enthousiast te maken voor poëzie en is onderdeel van de zevende Nijmeegse editie van poëziefestival Onbederf'lijk Vers. Dit grootste gratis toegankelijke poëziefestival van Nederland vond woensdag 21 oktober 2009 plaats in de Nijmeegse binnenstad.
Provincie:
Tag(s):