donderdag, 15. januari 2009 - 9:09

'De Friesche Elf Steden' viert honderdjarig bestaan

Leeuwarden

Vandaag 15 januari 2009 is het precies honderd jaar geleden dat de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' werd opgericht. De ‘tocht der tochten’ brengt de deelnemers langs de elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen.

Op dit moment telt de organisatie 30.000 leden en een lange wachtlijst. Woensdagavond blikte de NOS terug op de Elfstedentocht van 1997. Zo’n 1.738.000 mensen bekeken de uitzending gepresenteerd door schaatsliefhebber Mart Smeets.

Om het 100 jarige bestaan te vieren worden in Friesland Onder het motto ‘11 Steden, doe ze alle 11′ op 11 verschillende manieren getoond om de Elfstedentocht te beleven als toerist. Iedere maand staat een andere Friese stad met grote evenementen centraal. In februari is dat Sneek, het jaar eindigt met Leeuwarden. Met een speciale Elfsteden routekaart kunnen toeristen verschillende toeristische routes verkennen. Het bedrijfsleven in de provincie springt op de kar met allerlei arrangementen.

De Vereniging zelf organiseert haar jubileumdag op 15 januari 2009 voor haar leden en heeft Tryater, Syb van der Ploeg en Hylke Speerstra specifiek gevraagd een bijdrage te leveren aan het jubileumjaar.

Toch is de Friese Elfstedentocht niet de eerste grote tocht die in Nederland werd gehouden. Op 19 december 1676 werd in Noord-Holland een Twaalfstedentocht gereden.

Claes Arisz Caescooper uit Koog aan de Zaan schrijft in zijn dagboek dat hij een schaatstocht langs twaalf steden in Noord-Holland volbracht. De Koo- ger Caescooper hield 60 jaar lang een notitieboek met bij met gegevens over het weer, hoogwater en ijs op de Zaan.

Uit historische bronnen blijkt dat het meer dan eens gebeurd is dat liefhebbers op een winterdag langs de Elf Friesche steden schaatsten, onder meer in 1809, 1848, 1868, 1890 en 1891.

Onder de honderden mannen en vrouwen die in de lange winter van 1890 op 1891 op eigen initiatief de tocht volbrachten, bevond zich ook de grote sportpionier Willem Mulier. Hij was het, die daarna op het idee kwam van een 'georganiseerde' Elfstedentocht. In 1909 was het zover. Toen schreef de Friesche IJsbond voor de eerste maal een Elfstedenwedstrijd uit.

Nu maar hopen dat we het 100-jarige bestaan van de Friese Elfstedentocht deze winter kunnen afsluiten met de kreet “it giet oan�.
Provincie:
Tag(s):